cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО – АРКУТИНО 2018

20 Юни 2018

 

Разказ от Александра Паунова, участник в Лятното училище, експерт „Събития и набиране на средства“ в БЦНП

 

Месец юни е време, в което все по-често се отдаваме на мечти и планове за близки и далечни пътешествия, срещи със стари приятели, споделени мигове със семейството.

През месец юни никой не мечтае за училище. Никой, освен нашият екип и участниците в „Лятно училище за НПО“, което за осма поредна година събира в Аркутино лидери и активисти на граждански организации, решени, че това, което правят има огромен смисъл и мотивирани да намерят все по-добри решения за организациите си – да растат и да променят живота на всички ни.

Тази година сред мечтателите бях и аз – най-новият член в екипа на БЦНП. Покрай организацията на училището, която стартира с настъпването на пролетта, се наслушах на интересни случки и спомени, които това преживяване беше запечатало в сърцата и умовете на моите колеги.

Отдавна съм оставила зад гърба си годините, в които делях времето на училище и ваканция. При все това, водена от нескрито любопитство и искрено желание да чуя повече по многобройните теми, включени в програмата, ентусиазирано стегнах багажа, приготвих цели два тефтера за записки и се впуснах в едно чудно приключение – Лятното училище за НПО. В Аркутино, по никое време, през юни.

Много бързо разбрах, че това е едно по-специално училище. Неговата различност произтичаше от учениците, които беше събрало в пъстър и необичаен клас – ученици на различна възраст, от различни градове, с различни интереси. Общото между всички тях беше сърцето, посветено на кауза, и волята да направят заобикалящия ги свят по-красиво и гостоприемно място, в което всеки може да изрази себе си, да бъде различен, да защитава по-слабите.

Двадесет и пет представители на утвърдени и по-млади организации от цялата страна бяха избрани, за да надградят познанията си и придобият опит в това да се застъпват по-добре за каузите си, как да направят организациите си финансово устойчиви, какви са последните изисквания за дейността на НПО, фъндрейзинг, комуникация, работа с медии и пр.

Колаборацията между учители и ученици често излизаше извън стените на класната стая. По всяко време, на различни теми, всички се чувствахме свободни да споделяме, обсъждаме, да търсим другите истини отвъд