cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Лятното училище за НПО Аркутино 2017 - на вълната на знанието, споделения опит и приятелството

28 Юни 2017

 

Каквото и да кажем за Лятното училище за НПО Аркутино 2017, ще бъде недостатъчно, за да пресъздадем с думи впечатленията си от незабравимите преживявания на хората, които участваха. За 6 дни всеки прие ролята на ученик, учител, наблюдател, съпреживяващ, или организиращ. Училището, както винаги, събра различните и подобните в едно, поставяше предизвикателства в малки работни групи и по двойки. Всички преминахме през осмислянето на личния принос и ролята на организацията, в която работим, на мисия, ценности, дейности и цели, на малкото и голямото, на общностното и личностното разбиране за живота на гражданските организации. Защото каузата е  висша за всички нас цел, но и предизвикателство за всеки избрал пътя на творене, движение и работа в гражданския сектор. 

 

На училище като на училище 

Подготовка на домашни, активно учене, решаване на малки и по-големи задачи - по този начин провокирахме участниците да бъдат активни, фокусирани в изпълнението на дейностите си и така да представят своите идеи и позиции пред обществото. Проверката на знания тук е равна на сверяване на часовника с новостите в нормативните изисквания, способността да изразяваме позиция и да бъдем предприемчиви в инициативите, които реализираме. И всичко би останало само на теория, ако не беше безбрежното море от казуси, които предизвикваха въображението, емоцията, знанията и уменията. 

 

 

И още

Училищният живот кипеше с пълна сила и в почивките между сесиите, но не липсваха и големи морски междучастия. Пристъпването към лектора с въпрос, таен през цялата сесия, макар и малко по-смело от онова същото пристъпване към учителя преди n на брой години, запази очарованието си. Желанието за това да правим нещо заедно ни завладя и разказвахме разпалено за каузите си.  Естествено се породи и желанието да обединим усилия и потърсим подкрепа, да подадем ръка на човека до нас и неговата кауза. Щастливи сме, че всяка година, през юни, имаме възможността да върнем поне за няколко дни това време и да помогнем на граждански активни хора да се борят за промяната, която искат да направят по-успешно. 

 

Неделя се оказа чудесен ден за начало 

Обявихме Лятното училище за открито като Любен Панов помогна на участници и лектори да се опознаят, да представят себе си и организациите, за които работят и така да започнем заедно работата в комфортната среда на познатото.

 

 

Първата тема бе посветена на пресечната точка между медиите и неправителствените организации. По пътя на общия език и взаимното разбиране ни поведоха Надя Обретенова – програмен директор в БНТ, Владимир Йончев – главен редактор на OFFNews  и Харалан Александров – социален антрополог. Лекторите дадоха практически насоки и подсказки за работа с медиите, а участниците поставиха въпроси, с които са се сблъсквали в практиката си. Стана ясно, че пресечна точка има и добрата новина е все по-желана и търсена, а именно неправителствените организации могат да я създават. 

 

 

От идеята до работещата организация и как да постигнем финансова устойчивост бяха акцентите от втория ден. И всичко това съчетано с изпити по никое време, които обаче се състояха точно навреме, за да проверим наученото за правото на сдружаване, всичко свързано с дейността на юридическите лица с нестопанска цел и управленските процеси в организациите.

 

В света на приказките или срещали ли са се някога Хитър Петър и Пинокио?

Отговорът, до който стигнахме в края на първия ден бе категорично „да". Знаем и точното място и време – едно възвишение в Аркутино, по залез слънце в третата седмица на месец юни 2017 година. Там попаднахме чрез игра, сътворена от Анна Адамова и Айлин Юмерова от нашия екип, в която всеки получи роля на приказен герой и задача в разкриването на загадка. Рапунцел, Мечо, Тримата глупаци, Джин и Аладин, пирати, русалки, дори Айнщайн завладяха Аркутино и плажа в търсене на парченца от пъзела, чрез който задачата да бъде разгадана.

 

Застъпничеството в третия ден

В сесията, водена от Любен Панов от БЦНП, участниците разбраха повече за формите на гражданско участие и начините, по които могат да се включат в законодателния процес.  През ролева игра научиха как да защитят позицията си и кои са работещите стратегии за убеждаване. Участниците влязоха в обувките на представители на правителство, НПО и членове на правна комисия в Парламента и имаха възможността да изложат своите аргументи „за" и „против"  проект на Закон.

 

 

Verba volant, scripta manent или как и защо да изразяваме писмено позицията си беше естествено продължение на учебния ден. С помощта на Анна Адамова, Айлин Юмерова и Павлета Алексиева, участниците се упражняваха да формулират и представят своите становища и аргументи в писмен вид. Научиха и повече за това как да създават коалиции и защо партньорството е важно. 

 

В четвъртия ден си зададохме въпроси, свързани с  допълнителната стопанска дейност и данъчни въпроси в НПО дейността. Участниците размишляваха върху казуси и се вдъхновяваха от примери за успешни социални предприятия. Водещ на сесията бе Павлета Алексиева.

 

Писането на проекти е неизменна част от ежедневието на всяко НПО, затова и темата за хуманизирането на проектния формат, беше особено близка на участниците. Как да обвържем целите, дейностите, и посочим правилните индикатори за измерването на резултатите от нашата работа, ни показа в действие Георги Генчев, ръководител на НПО Портала. Ралица Николова, отново от екипа на НПО Портала ни поведе през темата за живия, човешки език, на който трябва да умеем да разказваме каузите си, за да бъдем разбрани от обществото, бизнеса, доброволците, медиите.

 

 

Ден пети бе посветен на набирането на дарения от индивидуални и корпоративни дарители. Гост-лектори по темата бяха Мария Киселова и Анелия Тодорова от фъндрейзинг екипа на Музейко. Те ни припомниха, че привличането на дарители изисква  вдъхновение, отдаденост, прозрачност и постоянство. Защото fund raising-a е всъщност friends raising

 

Голямото междучасие, но на плажа – в последната вечер от Лятното училище изпратихме деня и се насладихме на залеза заедно. 

 

 

Ден шести и последен

И както заглавието на сесията подсказваше („Радини вълнения"), участниците представиха своите групови задачи, по които работиха още от първия ден. Пред кмет, общински съветници, депутат, групите изложиха аргументи в защита на своите тези. И след показаните знания и артистични умения, всички бяха победители и получиха награди и заслужено признание - сертификати за успешно преминаване на Лятното училище за НПО Аркутино. Така випускът от 2017 получи правото да се присъедини към общността на Алумни клуба на Лятното училище, за да се запознае с още много и интересни хора от гражданския сектор. 

 

 

Каквото и да се случва, накрая всяко изживяване, каквото е и Лятното училище, се осмисля през личното преживяване. Споделяме мнение на един от участниците, публикувано във фейсбук групата на тазгодишните участници - Михаела Козовска, Сдружение „Черноморска мрежа на неправителствените организации":

 

„Драги летни съученици,

 

Вчера, след като цял ден се мотах като мишка без глава покрай безкрайните съботни битови радости, включващи и разопаковане и разхвърляне на аркутински багаж, налетях на едно копче. Сещате се, онова, което ни раздадоха първия ден и което трябваше да дадем на човек, който най-много ни е вдъхновил, впечатлил,сразил и т.н .Не, не съм забравила да го дам. Не можах да избера само един от вас. Другият вариант беше да го начупя на малки парченца и да дам по едно на всички- участници и учители. Всъщност вие точно това направихте- дадохте ми късче от себе и като вълшебно-шарен калейдоскоп от безценни парченца се подредихте в съзнанието и паметта ми. И това копче винаги ще ми напомня  смеха, забавлението, увлекателните уроци, забавните игри, задружната работа и още по-сговорното и весело посещение на бара на плажа. Отдавна не съм била на едно място с толкова много интересни, умни, добронамерени, силни духом, сърдечни, сърцати и отдадени на каузата си хора.Благодаря ви! 

 

И знам, че както в „Копче за сън" на Валери Петров малкия Оги не може да заспи,защото се тревожи за червейчето, за заключените котки и за изчезналото кенгурче,нищо че са само приказни герои,така знам че и вие няма да спрете да отстоявате,сбъдвате и борите за своите добри мисли и дела.

И никой копче не може да ви каже!" 

назад