cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Международния отзвук на протестите у нас

29 Септември 2020

В продължение на 12 седмици протестите срещу правителството и главния прокурор продължават да поставят под въпрос не само конкретни институции, но и начина на управление в страната ни. Правото на мирни събрания е сред основните ни граждански права, което заедно със свободата на словото и правото на сдружаване е и сред основите на демократичността. 

 

Ние продължаваме да следим за спазването на конституционните ни права и да ви информираме за това докъде се простира легитимността в действията ни като граждани и в тези на властимащите. Именно опитите за нарушаване на правото на мирни събрания привлякоха и международно внимание.

 

БЦНП подготвихме обзорен материал по темата, който беше публикуван в международната независима платформа за политически, законови, социални и икономически теми - http://civicspacewatch.eu/! В материала очертаваме накратко развоя на събитията от “десанта” на черноморския бряг до днес с фокус върху полицейските сблъсъци в София на 2 септември.

 

С пълния текст на публикацията можете да се запознаете тук (на английски)

 

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

В четвъртък, 1 октомври, предстои и изслушване на доклад относно върховенството на закона и спазването на основните права в България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

назад