cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Министерството на правосъдието потвърди стартирането на пререгистрацията на НПО от 1 януари 2018 г.

14 Декември 2017

Министерството на правосъдието официално потвърди, че от 1 януари 2018 г. ще започне поетапната пререгистрация на съществуващите до момента граждански организации: фондации, сдружения, народни читалища и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Тази е и датата, на която ще влязат в сила промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), предвиждащи прехвърлянето на регистрацията на ЮЛНЦ от окръжните съдилища към Агенция по вписванията. Това става ясно от прессъобщението, публикувано на уебсайта на Правосъдното министерство вчера, 13 декември 2017 г.    

В прессъобщението се посочва, че от 01.01.2018 г. ще започне първият етап, през който сдруженията, фондациите и клоновете на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел ще могат да искат вписването на обстоятелства и обявяването на актове на организацията в специалния Регистър на юридическите лица с нестопанска цел (Регистъра на ЮЛНЦ), воден от Агенция по вписванията. От 15.01.2018 г. ще стартира вторият етап, след който Агенцията по вписванията ще може да издава удостоверения и преписи от документи от Регистъра на ЮЛНЦ за сдружения, фондации и клонове на чуждестранни ЮЛНЦ. От 28.02.2018 г. Агенцията започне предоставянето и на услуги по вписване на обстоятелства, обявяване на актове и издаване на удостоверения за народните читалища.

Всичко най-важно, свързано с предстоящата пререгистрация на гражданските организации, може да научите, като следите кампанията ни „Пререгистрация на НПО. Какво трябва да знаем“

назад