cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

МОДЕРНО Е ДА УЧАСТВАШ

18 Май 2021

Този материал е част от поредицата, с която отбелязваме 20-годишнината на БЦНП. Равносметката за промяната и развитието във всяка от сферите, в които работим, за нас е повод да ви попитаме какви са вашите очаквания към нас. #ПравоЕДаСмеЗаедно


„Нашата задача е да проявяваме критика към държавата и в същото време да я укрепваме.“ 

“За ненасилието“, 2017г., материал от поредицата #НПОПита на БЦНП

 

Да си гражданска организация означава да се застъпваш пред институциите за промяната, която искаш да постигнеш. Ако спреш да участваш и да търсиш диалог, значи спираш да си гражданска организация.

Вече 20 години това е разбирането ни за гражданското участие, което споделяме и насърчаваме сред колегите ни в сектора. Право на всеки гражданин е да участва, но гражданските организации имат отговорността:

  • Да търсят диалога с институциите, дори когато те не го припознават като нужен
  • Да правят процеса на участие по-близък и достъпен за  хората – като изискват това от институциите и като развиват такива форми на участие за общностите си
  • Да защитават правата и интересите на онези, които представляват по смисъла на мисията си

Ето защо през годините развиваме разнообразни дейности, насочени към всички участващи в процеса на вземане на решения.

За 20 години написахме над 100 анализа и  наръчници за участието, проведохме десетки обучения с институциите и администрацията, които са водещи в процеса на участие на гражданите във вземането на решения. Основната ни цел към тях, която не се променя с годините, е да осъзнаят процеса на участие като нещо полезно и задължително, а не затрудняващо и допълнително. Сред успехите ни са:

  1. Промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) през 2016, с които държавата пое официален ангажимент да има последователна политика за развитие на гражданския сектор чрез приемане на Стратегия за развитие на гражданските организации, създаване на Съвета за развитие на гражданското общество и фонд за подкрепа на граждански инициативи;

Днес, многообразието от платформи и канали, през които можем да изразим и потърсим мнението на хората е безкрайно. Приоритет за нас е да направим участието в дигиталната среда не просто да се случва чрез онлайн инструменти, а да бъде подобрено благодарение на тези инструменти. Да има по-лесни и бързи начини за предоставяне на информация на гражданите и допитване до тяхното мнение, но и по-сигурни и гарантиращи по-широко участие форми, основани на етични стандарти и зачитащи правата на човека. 

Независимо дали в онлайн или в офлайн среда, нашата основна роля като организация ще продължи да бъде търсенето на диалог и партньорство, с все повече акцент върху превръщане на участието в максимално отворен, прозрачен и включващ хората процес, който да дава резултати и удовлетвореност за всички участващи. 

За да чуваме все по-често и от все повече хора, че е Модерно да участваш.

 

А сега е твой ред! Помогни ни да докажем тезата си, като споделиш какви са твоите очаквания - КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ, за да имаме по-добро гражданско участие и КАКВА Е РОЛЯТА НА БЦНП, за да го постигнем? Сподели ни мнението си ТУК, за да погледнем и вървим заедно, още по-смело напред.

назад