cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

На кого се пада тежката задача да избере 5-те най-добри бизнес плана на НПО за 2018?

31 Януари 2018

Вече седма поредна година, като част от програма „Предприемачество за нестопански организации“, Български център за нестопанско право организира конкурс за „Най-добър бизнес план на неправителствена организация“.  Конкурсът има за цел да насърчи участниците да развият свързани с мисията си предприемачески идеи и така да привличат повече съмишленици и подкрепа за своите каузи, да постигат независимост и устойчивост в развитието си.
 
Конкурсът е етап в цялостната програма „Предприемачество за НПО“. В него жури от бизнес лидери и потенциални инвеститори избират най-добрите бизнес планове, между които се поделя награден фонд, тази година - в размер на 40 000 лева. В конкурса участват организации, които са преминали специализирани обучения и които са подготвили своите бизнес планове. Тази година от 25 организации, включили се в обучителната част, 16 подадоха идеите си за участие в конкурса. 8 от тях бяха поканени да се представят пред журито.

Тежката задача да избере 5 от тези 8 идеи, които да получат и финансова подкрепа, се пада тази година на жури от 7 експерти в различни области на бизнеса и комуникациите. Представяме ви кои са те и техния професионален опит:


Виктория Блажева (УниКредит Булбанк)

Г-жа Виктория Блажева е първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк. Тя е директор Комуникации, както и Diversity Manager на банката. Виктория е член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива; ръководи работната група по комуникационна стратегия на Съвета на жените в бизнеса в България; член е на комуникационната работна група на Асоциацията на банките в България; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Harvard Club of Bulgaria. Основател е на инициативата The C-Suite Minimalists като част от MBA дисертацията й в Warwick Business School. Автор на статии в Капитал, Мениджър, 24 часа, блогове и др. Завършила е бизнес програмата CORe на HBX Harvard Business School; професионалната програма „Иновации и предприемачество“ на Stanford Graduate School of Business; програмата за висши мениджъри на Harvard University, John F. Kennedy School of Government за стратегическо управление на неправителствени организации. Завършила е OU Business School, Великобритания и има диплома от London School of PR, където преподава, и др.. Интересите й са в сферите на предприемачеството, иновациите, образованието с фокус към повишаване на финансова култура.

 

Георги Бресковски (Микрофонд АД)

Георги Бресковски  e изпълнителен директор на "Микрофонд" АД - първата българска неправителствена организация, занимаваща се с микрофинансиране, която се е трансформирала в търговска компания за финансиране на микро и малки фирми. Мисията на дружеството е да осигури бизнес кредити и за микро-предприемачи, да финансира нуждите на семействата с нисък доход и да поддържа добри финансови резултати, с цел обслужване на клиенти в дългосрочен план.

 

Димитър Колев (Аксенчър)

Димитър Колев е софтуерен специалист с дългогодишен опит в разработката и интеграцията на софтуерни приложения и системи. Той е работил за различни международни компании като е осъществявал проекти в Америка, Канада, Англия, Германия, Япония и много други страни. Той има инженерно образование, а през 2001 година е удостоен с докторска степен по Електроника и Информационни технологии. В момента Димитър Колев е мениджър в Аксенчър България и ръководи изпълнението на проектите в компанията.

 

Надя Захариева (Фондация „Америка за България“)

Надя Захариева е програмен директор на област „Развитие на частния сектор“ във Фондация „Америка за България". Надя има 17-годишен опит в инвестициите и банкирането. Била е Мениджър интестиции в програмата за финансиране на хотели в Българо-американска кредитна банка, а преди това в Българо-американски инвестиционен фонд. Завършила е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство в София.

 

Надя Обретенова (Българска национална телевизия)

Надя Обретенова е директор „Информация“, водещ новини и репортер в Българска национална телевизия. Тя работи в БНТ от 2000 г., а преди това е работила 5 години в Нова телевизия. Надя е магистър по Журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и магистър по Маркетинг в Университета за национално и световно стопанство. В момента Надя е докторант в Софийския университет.

 

Стефания Дунчева (Telus International)

Стефания Дунчева е старши мениджър HR в TELUS International Europe. Има над 12-годишен опит в управлението на човешки ресурси и развитие на служителите. Като част от компанията е отговорна за задържането и развитието на над 2600 служители в България. Доктор е по икономика на туризма от УНСС. Сертифицирана е по няколко глобални програми за лидерски умения.

 

Изборът на журито ще бъде обявен на официална церемония на 2 февруари, в рамките на Базара на социалните предприятия.

Конкурсът за „Най-добър бизнес план на НПО“ и базара са ежегодни инициативи на Български център за нестопанско право - част от усилията за подкрепа на граждански организации да развиват предприемаческите си дейности и така да реализират целите си по-добре. Базарът е част от програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2017/2018, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит и в партньорство с  УниКредит Булбанк и Telus International. Любезен домакин тази година на инициативата е търговски център Сердика Център.

С медийното партньорство на Българска национална телевизия, Капитал, НПО Портал.

назад