cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Над 150 организации и граждани подкрепиха становище във връзка с доброволчеството

5 Септември 2017

През изминалия месец ви информирахме за внесените предложения за промени в Закона за младежта, които предвиждат уредба на „младежкото“ доброволчество.
Инициираното от Български център за нестопанско право, Национален Алианс за работа с доброволци и Фондация Лале становище бе подкрепено от над 150 лица – сдружения, фондации, читалища, училища, детски градини, библиотеки, компании и граждани. Позицията, която всички изразяваме е против частичната уредба на доброволчеството в секторен закон, какъвто е Законът за младежта, и за цялостна регламентация на доброволчеството в отделен нормативен акт. Предложеният с измененията в Закона за младежта подход („на парче“) би довел до неестествено обособяване на доброволчеството като младежка дейност и фокусиране на усилия и ресурси само по отношение упражняването му от една група граждани – на възраст между 15 и 29 години. Подобна специална уредба, която не се предхожда от обща принципна регламентация на доброволчеството, би довела до непоследователност и противоречиви практики, вместо до реализация потенциала на доброволния труд. Целта на последния е да стимулира и развива свързаността между различните обществени групи, социалната солидарност и солидарността между поколенията. Тази цел именно следва да бъде поставена пред нормативната уредба на доброволчеството.

Днес становището бе изпратено до комисиите, към които е разпределен за разглеждане Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за младежта. В него можете да видите подробна аргументация на застъпената позиция по предложените промени, както и всички подкрепили становището.

Снимка: Pixabay

назад