cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

НАД 150 ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ В ЗАЩИТА ПРАВОТО НА СДРУЖАВАНЕ У НАС

13 Юли 2020

В началото на юли ПГ „Обединени патриоти“ внесе Законопроект за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), вх. № 054-01-60, който засяга правото на сдружаване в България чрез въвеждане на необосновани ограничения върху дейността и най-вече финансирането на гражданските организации.

Над 150 организации подкрепиха до момента общо становище, чрез което изявяват ясна позиция против предложените изменения. Становището можете да видите тук и да го подкрепите до 16 юли включително.

Photo: Chris Slupski for Unsplash

Призив за запазване на демократичността и спазване на ангажиментите на страната ни като правова държава и членка на ЕС отправи и президентът на Конференцията на международните НПО към Съвета на Европа - Анна Рурка.

Законопроектът се появява по-малко от месец след осъдителното решение на Съда на ЕС срещу Унгария заради Закона за прозрачността, който въвежда сходни на предложените от ПГ „Обединени патриоти“ ограничения за гражданските организации в страната. Не по-малко вредна е стигматизацията, която се постига спрямо организациите, които получават финансиране от чужбина (според законопроекта, това е всяко финансиране от чужбина, с изключение на средствата от ЕС). С коментара си по повод внесения законопроект, Европейският център за нестопанско право проследява тенденцията през годините да се търси ограничаване свободата на сдружаване и намаляване на доверието в гражданския сектор у нас, а така и на неговата активност като основен елемент на гражданското общество.

Освен да не приемат внесения законопроект, важно е българските народни представители и правителството да заемат ясна позиция и да изпълняват задълженията си според българската конституция и международните актове, които страната ни е подписала – да насърчава развитието на гражданското общество и да стимулира участието на гражданите във вземането на решения, а не да ги атакува чрез административни тежести и санкции, които застрашават свободата на сдружаване.

назад