cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Над 50 организации от цялата страна изявиха желание да развиват социално предприемачество

10 Юли 2013

•    Кандидатурите в конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация бележат ръст в сравнение с минали години;
•    От тази година партньори на организаторите от Български център за нестопанско право са Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк


55 организации от цялата страна са изявили  си да развиват социално предприемачество. Те са подали своите кандидатури в Програмата за социално предприемачество за неправителствени организации (НПО) за 2013 – 2014 г., организирана от Български център за нестопанско право, Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България". Програмата се провежда за трета поредна година.


Най-голям брой кандидати има от София (32), но са кандидатствали организации от големи градове от цялата страна (Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Шумен, Сливен, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Търговище), както и от по-малки населени места (Дупница, Горна Оряховица, Брацигово, Българово, с. Влахи, с. Страшимирово, с. Слокощица). Всички кандидатствали организации ангажират и доброволци в дейността си.


Идеите за развитие на свързана стопанска дейност, описани от кандидатите, могат да бъдат групирани в следните основни тематични области:

предоставяне на специализирани образователни услуги за деца (почасова занималня, мобилни образователни центрове и други подобни) и социални услуги за хора от различни уязвими групи;

продажба на продукти - собствено производство (развитие на градински център, работилници за фолклорни костюми, специализирани артикули за домашни любимци, занаятчийски дейности, заведение за хранене, предоставяне на хотелски и туристически услуги и други подобни);

on-line магазини за услуги и продукти, разработване на софтуерни решения информационни и рекламни интернет страници.

Срокът за подаване на кандидатури беше 28 юни. До края на август тези кандидатури ще бъдат разгледани от комисия, която ще избере участниците в програмата.


В края на септември и началото на октомври ще бъдат организирани обучения на одобрените кандидати за стартиране на социално предприемачество, след което ще им бъде оказана и подкрепа при разработването на бизнес планове. Експерти от УниКредит Булбанк ще се включат като доброволци в обученията, организирани за представителите на фондациите.

Всеки един от участниците в програмата ще има възможността да участва и в конкурса за най-добър бизнес план на НПО с награден фонд от 30 хил. лева, осигурен от Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България". Наградният фонд ще бъде разпределенмежду трите най-добри бизнес плана.                       

назад