cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Наръчник за гражданските организации – как да използваме правото на ЕС, за да защитим гражданското пространство

9 Май 2020

Гражданските организации имат централна роля за защита на правата на човека, помощ на жертви и уязвими групи и опазване на демократичните принципи. Но какво става, когато именно правата на гражданските организации са атакувани и се нарушава правото на сдружаване, правото да се изразява свободно мнение, да се получава и дава информация и се ограничават възможностите за финансиране и провеждане на кампании – въпрос особено актуален по време на криза или извънредно положение. Наръчникът на Европейският център за нестопанско право предоставя практически насоки за гражданските организации как чрез правото на Европейския съюз могат да защитят правата си и да се противопоставят на свиването на гражданско пространство.

Наръчникът е изготвен на достъпен и разбираем език и съдържа информация за:

  • Какво представлява правото на ЕС и какво е неговото значение по отношение на физическите лица и организациите;
  • Как и кога гражданските организации могат да оспорват национални правни норми на основание правото на ЕС и Хартата за основните права на ЕС;
  • Какви правни възможности имат гражданските организации в рамките на правото на ЕС.

В Наръчника са включени и 31 практически примера, които представят проблем (например, облагане на граждански организации, подпомагащи бежанци, със специален завишен данък), аргументи за защита на основа правото на ЕС и възможни нарушения на конкретни норми на ЕС.

Наръчникът е изготвен от Европейския център за нестопанско право в партньорство с EFC и DAFNE.

 

назад