cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Обучение за читалища "Пререгистрация на народни читалища в Агенция по вписванията"

19 Февруари 2018

След успешното първо издание на обучението "Пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в Агенция по вписванията" през януари 2018 г. и получените голям брой запитвания за провеждане на подобно обучение и за народните читалища, имаме удоволствието да ви поканим на специална обучителна среща  в края на февруари, с която да бъдем полезни и на народните читалища, чиято пререгистрация предстои.

Обучението „Пререгистрация на народни читалища в Агенция по вписванията“ ще се проведе на 28 февруари (сряда), с начален час 13:00 часа, в пространството на A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партерен етаж).

За да достигнем до възможно най-много читалища от страната, ще излъчим обучението на живо /онлайн/ през Фейсбук страницата Български център за нестопанско право-БЦНП

По време на срещата експерти от Български център за нестопанско право ще ви запознаят с основните въпроси, свързани с процедурата за пререгистрация на народните читалища в Агенция по вписванията, както и ще ви дадат конкретни практически насоки относно:

- Какво включва процедурата по пререгистрация? – специални правила по заявяване на пререгистрацията, необходими документи и заявление за пререгистрация, начин на подаване на документите, срокове, такси и др.;
- Запазват ли се наименованията на читалищата след пререгистрацията им?;
- Може ли пререгистрацията да се комбинира с вписване на нови промени, касаещи читалището? – специални условия, допълнителни документи, държавни такси и др.;
- Кои са основните промени и нови задължения за читалищата, с които те вече трябва да се съобразяват?;
- Какво да правим, ако получим отказ за пререгистрация от Агенция по вписванията? – основания, срокове и начин на обжалване.

Програмата на обучението може да изтеглите от тук.

Поради ограничения брой места молим да заявите своето участие чрез настоящата регистрационна форма.

Срокът за регистрация е до 26 февруари 2018 г. (понеделник), включително.

За участие в обучението не се дължи такса.

________________________  
* През септември 2016 г. се приеха промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), с които се даде „зелена“ светлина на регистърната реформа на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), която се изразява в прехвърлянето на регистрацията на ЮЛНЦ от окръжните съдилища в Агенция по вписванията. Промените влязоха в сила от 01 януари 2018 г. По този повод всички съществуващи и вписани в окръжните съдилища към 31 декември 2017 г. сдружения, фондации, народни читалища и клонове на чуждестранни ЮЛНЦ трябва да се пререгистрират в специалния Регистър на юридическите лица с нестопанска цел (Регистъра на ЮЛНЦ) към Агенция по вписванията, за да продължат съществуването си. Срокът за пререгистрация на всички ЮЛНЦ  вече тече и е до 31.12.2020 г.

 

Обучението е част от информационната кампания на БЦНП „Пререгистрация на НПО - какво трябва да знаем?“ и се организира в рамките на проект „Продължаваща и разширена подкрепа за организациите на гражданското общество", финансиран от Фондация „Америка за България".

назад