cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Отличихме авторите на най-съБуждащите творби в конкурса "Граждански будилник" 2020

29 Септември 2020

На 28 септември отличихме най-добрите творби и техните автори в рамките на третото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански будилник“ 2020. В него взеха участие 114 автори от страната с над 220 творби в трите конкурсни категории – „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“.

Темата, по която участниците трябваше да творят, бе свързана с гражданските ни права и свободи по време на пандемичната обстановка в България и наложените ограничителни мерки за борба с COVID-19. Задачата провокира хората на изкуството да погледнат на значимостта на сдружаването, солидарността, свободата на словото и да изразят своите виждания, усещания, а и лични преживявания по темите. Резултатът бе красноречив, а тежката роля по селектиране на най-добрите творби, доколкото това е измеримо, се падна на експертното жури.

Събитието се проведе на открито в София и започна с перформанс на артистите от АТОМ ТЕАТЪР, които представиха танцовата миниатюра „КЛОПКА“ - емоционален разказ с движения, вдъхновен от всеобщата обществена безизходица.

Церемонията по връчване на наградите водеха Triple E.Y.E Project в лицето на журналистите и търсачи на съкровища Ива Дойчинова, Елена Розберг и Евелина Павлова. Те успяха да предразположат отличените творци да споделят любопитни моменти от своите творчески процеси, както и да очертаят два интересни лайтмотива в творбите - бунт и отчаяние.

А ето и кои бяха авторите, удостоени с призове по категории:

В категория „Илюстрация“ наградените са:

Първо място: SPЕAК, Магдалена Желева

Второ място: ЗАРАЗНО ДОБРО, Таня Божинова

Трето място: БЕЗ ЛЪЖИ, Лидия Станулова

Почетно отличие: ИГРАЯ НА КАРТИ СЪС СЕБЕ СИ, Боряна Савовa

Почетно отличие: LIFE SCREENSHOT, Славена Николова

Наградените илюстрации може да разгледате тук

 

***

Отличените в категория „Фотография“ са:

Първо място: ПРЕЗАРЕЖДАНЕ, Христо Русев

Второ място: TEMPONAUTICA, Силвия Богоева и Пламен Янков - TEMPONAUTICA

Трето място: ЧОВЕЧНОСТТА В МИСИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, Тихомира Методиева - Тихич

Почетно отличие: КОПНЕЖ, Гергана Кадийска

Наградените фотографии може да разгледате тук

 

***

А призове в категория „Текст“ получиха:

Първо място:  SOLIDARITY: A CONTRAPOINT, Тончо Краевски

Второ място: ВИРУСА НА ПРЕГРЪДКАТА, Александър Иванов

Трето място: АГРЕСИЯ, АСАНСЬОР ЗА НИКИ, ЦЕНЗУРА и ДОБРИТЕ ДУМИ, Елена Чамуркова

Трето място (№2): ФАНИ, Мариана Дафчева

Почетно отличие: КАУЗА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА: МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА, Доротея Йорданова

Почетно отличие: АСОЦИАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ КНИЖАРНИЦИ В ИТАЛИЯ СЪЗДАДЕ ВАЛУТА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КНИГИ и НЕЗАВИСИМИТЕ АРТИСТИ НЕ ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА, ОТПУСНАТИ ОТ ЕС, Паулина Гегова

Специално отличие: АНТИГОНА, Петър Димов

Наградените текстове може да прочетете тук

 

***

Всеки от авторите, отличен на „Първо място“ в трите категории, получи и парична награда от 300 лв. Наградният фонд бе осигурен от щедри активисти, включили се в дарителската кампания на БЦНП през май и юни 2020 г.

Програмата на събитието завърши с интерактивна дискусия с представители на журито и присъстващите отличени. Стана ясно, че изкуството не може да се дели от своята социална ангажираност. А за да не забравяме това и да успеем да го покажем на по-голям брой активни граждани, открихме и изложбата СЪБУЖДАНЕ: Правата през погледа на изкуството” 2020.

 

 

Вечерта беше изпълнена с вдъхновяващи истории, мнения и размисли, а конкурсът доказа едно - дори при наличието на извънредна пандемична обстановка, креативността на човека не може да бъде поставена в рамка.

 

Творбите, освен онлайн, всеки заинтересован ще може да разгледа и на живо в Галерията на открито пред Kino & Bar Cabana, парково пространство НДК, до 12 октомври 2020.

 

Галерия: Снимки от церемонията за награждаване на авторите и откриване на изложбата "СЪБУЖДАНЕ: Правата през погледа на изкуството" 2020 /vol.3/

_________________________________________________________________

Инициативата е част от проект - “Творци - посланици за социална промяна” на Български център за нестопанско право, финансиран от програма “Култура” на Столична община за 2020 г.

Подкрепата за Български център за нестопанско право за реализирането на събитието е осигурена и от Фондация “Америка за България”.

назад