cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

"По своята същност всички НПО са „идеалните предприемачи“

21 Юни 2019

Всички участници в програмата ни "Предприемачество за нестопански организации" познават Стани. Той е част от нея от самото ѝ създаване преди 8 години и ние си го наричаме нашия "бизнес гуру". Стани, Станислав Сираков e партньор в инвестиционния фонд LAUNCHub Ventures и в борда на няколко международни компании. В Програмата ни консултира индивидуално всяка от организациите през целия период на участието им, води обучителни сесии и вдъхновява с предприемаческото си мислене. А и не само. 

Какво за него са Програмата и срещите му с гражданските организации в нея, смело тръгнали по пътя на социалното предприемачество - вижте краткото ни интервю със Стани.

 

Стани, ти си част от Програмата от самото ѝ създаване. Какво научи за това време за гражданските организации в България?

Ооооооо, много, много неща.

Първо: запознах се с невероятни хора, които се опитват да решават сериозни социални проблеми всеки ден. Това за мен е перфектната дефиниция за предприемачтака че по своята същност всички НПО са „идеалните предприемачи“. Освен това много от хората в тези организации са млади добре образовани и интересуващи се как да направят света по-добро място – виждам, че това се очертава като все по-интересна кариерна алтернатива за младите хора. Не бива да се забравя и огромната обществена енергия, която тези организации успяват да активират и която помага в различни области независимо дали става въпрос за фъндрейзинг или стартиране на социални бизнеси.

 

Ти консултираш много стартиращи компании, и то не само в България. Този опит се превръща в безценни съвети за участниците в Програмата? Има ли обаче нещо от срещите  ти с тези граждански организации (развиващи социално предприемачество), което превръщаш в съвет към другите бизнеси, които консултираш? 

От една страна, аз смятам, че стартиращите компании (независимо дали са технологични или социални) имат много общи предизвикателства – как да изградят уникален продукт, как да намерят първи клиенти, как да наемат най-качествения екип и т.н. От друга страна, това което научих от социалните предприятия е, че не е достатъчно да работиш единствено за печалба, ако тази печалба не спомага хората около теб да са по-добре. Също така т.нар. „community support” (помощ от общността) много улеснява намирането на първи клиенти.

 

Над 170 организации са преминали през програмата за тези 8 издания. Какво би определил като общо предизвикателство, което срещат всички от тях (или болшинството)?

Бих го нарекъл „страхът да направят продукт“. Това по своята същност включва неразбиране на нуждата да разработят уникален продукт, който потенциалните клиенти да харесват, а от друга незнанието дали техния продукт наистина задоволява реални нужди на пазара. Много често организациите смятат, че техните клиенти ще купуват продукта им само за да подкрепят съответната кауза на НПОто – макар и да има подобни случаи, това съвсем не е достатъчно за дългосрочното развитие и просъществуване на бизнеса.

 

Как би ги посъветвал участниците в новото издание да преодолеят това?

Непрекъснати срещи и интервюта с клиенти. Повече фокус върху реалните потребности, които продукта/ услугата задоволява. Разбиране на конкуренцията – това са както всички компании, които правят подобни продукти (или заместители), така и всички социални предприятия, които таргетират нуждата на клиентите да спонсорират дадена кауза. Както беше казал един от менторите в програмата гледайте винаги на продукта си като на „грозен прототип“, който трябва да се усъвършенства при всяка среща с клиент.

 

А какво според теб е най-голямото предимство на гражданските организации, когато излизат сред конкуренцията на пазара с продуктите или услугите си?

Както споменах желанието на хората, които подкрепят различни инициативи на дадената организация да станат клиенти. Те гледат на продукта като още една форма на дарение. Това е много полезно за първите продажби, но понякога подвежда организациите и те произвеждат продукти, без да се запитат какви реални нужди тези продукти задоволяват (извън желанието да се спонсорира дадена кауза).

 

Ако трябва с една/ няколко думи да опишеш пътя на гражданските организации - социални предприятия в България как ще го направиш?

„От споносор - до клиент“

 

Ти даваш много на всеки от участниците в програмата. Едно нещо, което ти си си взел от тях?

Желанието да бъда по-активен гражданин. В някои случаи успявам, в други не. Смятам обаче, че човек трябва да споделя и открито да критикува недостатъците, които забелязва в дадено общество – дали са в образователната/ здравната система или в отношенето към различни от нас хора – трябва да се стремим да се борим с тези недостатъци.

 

 


Новото IX издание на Програмата "Предприемачество за нестопански организации" е отворено за кандидатстване до14 ЮЛИ. Вижте повече информация за етапите в програмата и изискванията за кандидатстване ТУК.

Кандидатстването става с попълване на онлайн  формуляра, който ви помага да опишете идеята си за развиване на стопанската дейност на организацията, която да допринесе за постигане на вашата мисия. Използвайте word-формата на формуляра за предварителна подготовка.

 

Програмата "Предприемачество за нестопански организации" 2019/2020 се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България и в партньорство с TELUS International Europe, УниКредит Булбанк и Аксенчър България.

 

назад