cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Победителите в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант вече са известни

1 Март 2019

Днес, 1 март 2019 г., в София бяха оповестени победителите в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант. С програмата компанията подпомага развитието на регионите в България и насърчава участието на местните общности, като предоставя безвъзмездно финансиране на граждански организации, читалища, настоятелства на училища и детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право. „Най-хубавото е, че всички тези истории са незабравими - вълнуващи, с огромен потенциал и показващи, че има голям смисъл да си граждански активен.“ - това сподели директорът на БЦНП Надя Шабани след награждаване на финалистите.

Тази година журито на конкурса отличи 13 предложения, които получават подкрепа на обща стойност 60 000 лв. Освен финалистите, още един проект, кандидатствал за подкрепа в програмата, получава допълнителна награда от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет.

Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 232 000 лв.:

  • 50 000 лв. - отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта;
  • 62 000 лв. - през 2016 г. в подкрепа на 1 проекта;
  • 60 000 лв. - през 2017 г. за нови 13 идеи;
  • 60 000 лв. за 13-те отличени предложения в последното издание.

До крайния срок през декември 2018 г. за финансиране кандидатстват 259 граждански идеи от всички 28 области на страната. Най-много – 161 предложения – са подадени от сдружения и фондации в обществена полза, следвани от читалища (70), настоятелствата на училища (17) и детски градини (11), регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Преобладаващ е броят на предложенията, изпратени от градове (205), а проектните идеи, дошли от села, са 54.

Проектите са оценявани от жури в състав Веселка Вуткова (VIVACOM), Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право).