cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Подкрепете становището на граждански организации срещу Законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

21 Ноември 2022

Колеги, независимо от бурите, които застигат света и България, ние oставаме все активни в това да защитаваме гражданските права и свободи, равенството, върховенството на закона, правата на човека и справедливостта. Броят на нашите съмишленици расте и гласът ни става все по-силен.

Това, разбира се, притеснява тези, които се страхуват от това всеки да може свободно да упражнява гражданските права в България. И затова се правят заявки за ограничаване на гражданското пространство. Подобна заявка е законопроектът за регистрация на чуждестранните агенти, внесен от група народни представители от ПП „Възраждане“ в Народно събрание на 27.10.2022. В тази връзка се обръщаме към вас да подкрепите общото становище на граждански организации, което ще бъде изпратено до съответните парламентарни комисии и представители на политически партии и медии. Със становището категорично се противопоставяме на внесения законопроект и очернящата кампания срещу гражданските организации в България, правата на човека и демократичните принципи, за целите на която той се използва.

Ако законопроектът бъде приет:

  • Ще бъде нарушена Българката Конституция и конституционно гарантираните граждански и политически права на българските граждани и по-конкретно свободата на изразяване и правото на сдружаване.  Същевременно с проекта се предлагат и мерки в нарушение на правото на ЕС и по-конкретно свободата на движение на капитали и гарантираните с Хартата на основните права на ЕС права на защита на личните данни, на сдружаване и на личен и семеен живот. 
  • Стигматизиране и очерняне на гражданските организации и хора като „чуждестранни агенти“.
  • Въвеждане на ново дискриминационно основание за всеки български гражданин само на база, че е получил финансиране от чужбина.
  • Ще даде възможност на властта да контролира хората без ясно основание, свързано с извършване на престъпление или нарушение, а само защото са получили финансиране от чужбина.

Ако вие вярвате, че трябва да противодействаме на всяка заплаха към свободата на сдружаване и ограничаване възможностите на гражданските организации да бъдат активни, присъединете се към становището като го подпишете ТУК

Още по темата.

назад