cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Поколението Z - Поколение С Мнение

18 Декември 2020

Кои са децата от поколението Z? Младежи с визия, цел и посока, хора, чиято основна мисия е да са различни или деца, които отказват да се учат и да вървят по стъпките на своите родители? Въпросите, свързани с родените в периода 1996 - 2009 година са много. Затова потърсихме отговори там, където е най-логично - при тях. Младите хора, които масово се възхищават не само на музикални звезди, но вече и на основатели на компании, предприемачи, хора с големи идеи.

Близо 9%[1] от населението у нас спада към Поколението Z. С настъпването на новия начин на живот, повлиян от пандемията от COVID-19, се запитахме как им се отразява социалната изолация. С изследователския ни екип[2] приложихме метода на изследване чрез действие[3]. Така, оставихме младежите да ни водят към темите, които са най-важни за тях отвъд пандемията:

Ценности
Информация
Образование
Конфликтът с поколение Х (родителите)
 
Запознайте се с резултатите от последното ни проучване сред представители на Поколението Z.
 
Ценности 

Личното пространство и толерантността се оказват ценности за по-голямата част от участниците. Поколението Z по-скоро гледат на себе си и на своето поколение като много толерантни хора. Но интересното тук е, че проявата на толерантност често се възприема като пасивен защитен механизъм. Веруюто “Аз те приемам, за да ме приемаш и ти” действа с все сила. Редом с това за недопустими се приемат опитите за навлизането в личното пространство, особено онлайн, и нарушаването на свободното време. Но какво значи свободно време и коя е неговата противоположност, се оказаха трудни въпроси. Поколение Z приемат хората с увреждания, толерантни са и към хората с различна сексуална ориентация, различни религиозни или дори политически възгледи, но за съжаление младежите демонстрират общ неприязън към малцинствените групи.

 

 Информация 

Поколението Z са най-привилегировани откъм улеснения достъп до информация. Обръщат внимание на огромното наличие на фалшиви новини, подвеждащи източници и откровено казано лъжливи данни. Младежите намират свои начини за снабдяване с най-важното от темите, които ги вълнуват - основно през социалните мрежи и това, че чуват разностранна информация от различни източници не ги притеснява. Всички са убедени, че могат да разпознават фалшивите новини, но не са сигурни за механизма, по който това се случва.

Част от участниците в проучването споделят и за своите сблъсъци с “Дълбоката мрежа” и за разпознаването между dark web и deep web. Младите хора възприемат, че  няма такова нещо като опасно съдържание и че зависи от потребителя как ще го възприеме и интерпретира. Достатъчно е информацията да бъде поднесена по забавен и разчупен начин, за да привлече тяхното внимание. Влоговете бяха посочени като пример за нов, интерактивен формат. На последно място се нарежда четенето като начин за получаване на информация.

 

Образование

Ако не обичаш да четеш книги, ще имаш проблем с образованието. Просто заключение, с което обаче не всеки е съгласен. Въпреки че мнозинството от участниците в проучването определят образованието като ценност, немалко от тях са на мнение, че сблъсъкът със средното образование им е донесъл единствено дискомфорт, обърканост, несигурност и фрустрация. Младите участници не успяват да разберат защо учат конкретни неща, а на въпросите за това как да учат ефективно, не получават конкретни отговори. Затворен порочен кръг, от който малцина сами намират изход.

Но когато заговорим за висше образование, дискусиите бързо преминаватха през етапите “какво да уча”, “как да се реализирам” до “защо да уча”.

Мнозинството от младите участници припознават тази част от живота си като момент за свободен избор - момент на самоосъзнаване, преценка и решение, което значи само едно - знаят, че нищо друго досега не е било в техен контрол и не са имали право на избор.

 

Поколението X през погледа на Поколението Z

Вечният сблъсък на поколенията. Родители срещу деца. Старото срещу новото. Въпреки, че преобладащата част от младежите гледат на родителите си с уважение и почит, чухме и мнението, че именно те най-често погазват правото им на избор. Въпреки това Z определя Х като разбрани, загрижени, добри, но уморени родители, които вместо да се носят по течението, стоят изправени срещу вълните и проблемите.

За съжаление, децата отчитат, че техните родители са нещастни, преработени и крайно нетолерантни и неразбиращи. Склонни да манипулират изборите на своите деца, родителите лесно биват разпознавани като враг и недоброжелател, щом говорим за посегателство над мечтите за реализация. Безкрайно учене отчайва младежите, които лесно губят мотивация така или иначе.

 

Заключенията, които можем да изведем са много. Едно обаче е ясно - смислената комуникация между Поколението Z  и родителското поколение е силно затруднена. Това води до блокиране на здравословния процес на социализация – родителите се опитват да накарат децата да правят разни неща, които смятат за необходими (да учат съвестно, да развиват трудова дисциплина, да четат), но не са в състояние да им обяснят защо трябва да ги правят. Тоест социализацията не се разгръща в полето на смисъла, а в полето на принудата. Тъй като поколението Х е отхвърлило директното насилие като възпитателен метод (не е престижно да се бият децата и да се заключват гладни в килера), натискът е по-софистициран и прикрит зад грижа, и това се преживява от поколението Z като манипулация.

Ето защо е важна всяка инициатива, отправена към младите хора и към повече и по-здрави мостове между поколенията Гражданските организации могат да имат активна роля в изграждането на тези мостове. 

ТУК можете да прочетете пълното изследване, както и да се запознаете с аргументите зад споделените до тук мнения и разсъждения.


[1] Данни, изведени от проучване на маркетингова агенция “Ноема”, проведено през 2019г.

[2] Харалан Александров, Владимир Джераси, Виолета Илиева,Тончо Краевски, Стефан Тенев, Надя Шабани, Анна Адамова, Айлин Юмерова.

[3] Този тип изследвания са с отворен дизайн и е допустимо в хода на самото проучване неговият фокус да се променя в резултат на развитията в средата, затова в процеса на работа се осъществяват редовни срещи на изследователския екип за обсъждане на текущите находки и формулиране на работни хипотези.

назад