cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЗА НЕСТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ – РАЗБЕРИ, ОПИТАЙ, СПОДЕЛИ

22 Юни 2018

Търсиш нова възможност да разгърнеш идеите си? Кандидатствай с бизнес план в програмата „Предприемачество за НПО“ до 15 юли.

В сектора започна все повече да се говори за социалните предприятия, а и в обществото също има добра чуваемост. Хората не са толкова склонни да даряват просто ей така, особено за младежи като нашите. Обаче когато те изработят нещо със собствен труд, това е много по-достойно и много по-добре се приема от обществото". Из „Ателие за светлина“ на фондация Конкордия България, публикуван в рубриката Разкази за НПО на www.ngobg.info.

 „Конкурсът на БЦНП ми обърна нагласите. Да, човек трябва да е щедър и да дарява за каузи като нашата, но разбрах, че и ние като организация има какво да направим, за да си помагаме, така че да не сме изцяло зависими от дарители." Из Да се учиш да вярваш. Разказ за Сдружение „Прегърни ме", публикуван в рубриката Разкази за НПО на www.ngobg.info. 

Тези думи са на участници в програмата „Предприемачество за НПО“. И какво по-истинско от именно тази обратна връзка може да накара човек да се замисли защо стартирането на свързана с мисията стопанска дейност има смисъл и си заслужава вложените усилия. А ако това не е достатъчно, ето и още аргументи за смисъла от предприемачеството сред нестопанските организации.

Много често, когато разказваме за програмата „Предприемачество за НПО“, освен истории за успешни примери, споменаваме и фактите, свързани с намаляващото финансиране за НПО* с ясната идея да мотивираме повече неправителствени организации да обърнат внимание на този все още подценяван източник на приходи. Със седемте си издания програмата е доказала, че когато има добро съчетание на ключовите съставки за успех в предприемачеството - експертна подкрепа, финансиране и менторство - нещата се получават, хората се вдъхновяват и резултати се постигат.

За екипа на Български център за нестопанско право няма съмнение, че свързаната с мисията стопанска дейност на НПО е шанс организациите да разгърнат потенциала си за развитие – да достигнат до нови аудитории, които да докосват с каузите си, да привличат собствени приходи, чрез които да чертаят по-дългосрочен хоризонт на съществуването си, да постигат независимост и устойчивост, да отстояват мисиите си със самочувствие и самоувереност. Историите със щастлив край са много и за тях можете да прочетете и чуете все по-често.  Към момента програмата е обучила повече от 140 организации и е инвестирала в 20 от тях да стартират своите бизнес идеи, които са им донесли над 400 000 лева приходи.

Нашата увереност в това, че предприемачеството е добро решение НПО да постига мисиите си по устойчив начин, е в основата и на осмото издание на програмата, което стартира сега. До 15 юли очакваме смели и вдъхновяващи бизнес идеи от неправителствени организации, които са готови да разнообразят начина си на мислене и съществуване. Тази година в програмата ще могат да кандидатстват активни НПО, които са инициирали или са партнирали в осъществяването на поне две инициативи или проекти за периода на съществуването си, и които имат поне 5 000 лева приходи от дейността си за последните 2 години общо. Тези критерии ще дадат шанс и на новосъздадени организации, които имат идеи и са готови да ги развиват. Селекцията на участниците в програмата ще приключи в края на август, като водещи ще бъдат връзката на представената бизнес идея с мисията на организацията, готовността й да стартира дейността и мотивацията за нейното бъдещо развитие. 

По същността си програмата е замислена по начин, който да отговори на нуждите на организациите от подкрепа в различните аспекти на бизнес начинанията им: от експертна подкрепа за подобряване на подготвените от тях бизнес планове до повишаване на уменията за публичното им представяне; от възможността да получат финансова подкрепа като първоначална инвестиция за плавен старт до менторство от бизнес експерти, които да ги насърчат в първите им стъпки.  

И ако в края на тази статия все още има читател, който е скептичен към нуждата от стопанската дейност на нестопанските организации, бих го провокирала да бъде по-нестандартен в мисленето си със следния въпрос: Какво ще направите, ако вашата организация:

  • Не успява да се класира в предните редици на състезанията за проектно финансиране? Или – за да получи такова, трябва да докаж,е че има свободни средства, за да осигури собствен принос по проекта?   
  • Изпадне в момент на финансова криза? Или – ако единственият дарител, който я е финансирал, промени приоритетите си за подкрепа?
  • Не успява да се свърже с нова аудитория и да привлича съмишленици чрез традиционната си, но строго специализирана нестопанска дейност. Или – търси начини да представи своята мисия чрез продукти и дейности, с които хората лесно биха се свързали?     

Не пропускайте шанса сега да кандидатствате за участие в програмата Предприемачество за НПО. Тя отваря нови възможности – за знания, контакти, партньорства и финансиране.   

*  Държавното финансиране на сектора остава ограничено, а оперативните програми са все още трудни за достъп пред новосъздадените организации и тези, които нямат достатъчно административен или финансов капацитет, за да отговорят на несъобразените с особеностите на сектора изисквания.  Съгласно Индекса за устойчивост на НПО 2016 – България, подготвен от БЦНП през същата година „финансовата стабилност на НПО отбелязва лек спад, тъй като два от чуждестранните източници на финансиране – Европейско икономическо пространство (ЕИП)/Норвежки финансов механизъм и Българо-швейцарската програма за сътрудничество – преустановиха отпускането на нови грантове“. Според Световния дарителски индекс за 2016 г. процентът българи, дарили средства за благотворителни цели, е намалял от 27 процента през 2014 г. на 13 процента през 2015 г. Тези факти, констатирани от редица изследвания за развитието на гражданския сектор в България през последните няколко години ясно показват, че за да оцелеят, неправителствените организации трябва да бъдат иновативни и гъвкави в привличането на ресурси. Допълнителната стопанска дейност е един от възможните начини.    

Осмото издание на програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с Telus International Europe и УниКредит Булбанк.

Снимки на БЦНП, използвани в материала:

Снимка 1: Свещи от ателие КОНКОРДИЯ

Снимка 2: Продукти от ателие ПРЕГЪРНИ МЕ

Снимка 3: Участници в Акселератора от последното издание на програмата "Предприемачество за НПО"

Снимка 4: "Базар с кауза" за служителите на УниКредит Булбанк с участие на финалистите от конкурса през 2018 год.

Снимка 5: Продукти на ателие "Сектор Арт" на сдружение АЛОС /снимката е любезно предоставена от сдружението/

назад