cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Приключи първият етап от програма „Предприемачество за нестопански организации“ 2017-2018 година

7 Ноември 2017

 

 

В рамките на два обучителни семинара, участниците имаха възможността да се  запознаят с основните етапи на развитие на свързана с мисията стопанска дейност и подготовката на бизнес план, презентационни умения, както и с примери за успешен социален бизнес в България.


Обученията стартираха в края на месец септември с тридневен семинар: „Стопанска дейност на НПО и бизнес планиране“. Партньорите ни от the Business Institute запознаха участниците с мандалата като специфичен инструмент за оценка и моделиране на идеите. Съвместно със SAP се представиха етапите на Дизайн мисленето и се тестваха различни подходи за верифициране на елементите от дейността, която организациите планират да стартират. В рамките на сесия за споделяне на опит, участниците се запознаха с успешни примери за свързана с мисията стопанска дейност. Представи се опитът на Къщата за култура и дебат „Червената къща“ при отдаване под наем на пространства, както и услугите на Хлебната къща в София. На дневен ред бяха поставени проблемите и предизвикателствата, с които социалните предприемачи се срещат в ежедневната си работа. Сесията „Стратегически маркетинг на НПО“ с водещ Виктория Блажева, първи вицепрезидент и директор „Връзки с обществеността и комуникации“ на УниКредит Булбанк постави важни въпроси свързани с начина, по който готовите продукти  и услуги се предлагат,  както и кои са посланията и успешните подходи в комуникацията с клиентите.  Темата за това как да създадем изключително изживяване за клиентите? бе представена от Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции“ на Telus International. Акцент на сесията бе връзката с клиента и начинът, по който трябва да бъде водена комуникацията с него. В рамките на семинара бе отделено време и за основните правила и изисквания за извършване на стопанска дейност от нестопански организации. Павлета Алексиева от БЦНП запозна участниците с правната рамка за развитие на подобна дейност, възможните форми, документи и данъчни въпроси, които са свързани с нея.

 

На 1 и 2 ноември се проведе втори обучителен панел. 

В първия ден организациите преминаха през последните етапи за развитие на своите идеи, използвайки инструментите  на Дизайн мисленето. Участниците имаха възможността да работят по практически задачи, под ръководството на Моника Димитрова от SAP  и Павлета Алексиева от БЦНП.  В сесията „Бизнес модели“ аудиторията се запозна с модела на бизнес канава като подход при разработване на бизнес план, елементите, които тя трябва да съдържа и тези, на които трябва да бъде обърнато специално внимание. Сесията бе водена от –партньорите ни от The Business Institute.       

                                    
2 ноември беше посветен изцяло на темата  „Презентационни умения“, с лектор Росен Бъчваров, който запозна участниците с тънкостите на публичното говорене, сподели конкретни практически насоки и съвети при разработването на послания, подготовката и представянето на презентации, как се задържа вниманието на аудиторията и се управляват  успешно сесии с въпроси и отговори.

Предстои втори етап от Програмата -  „Разработване на бизнес план", който обхваща развиване на идеята и участие в конкурса „Най-добър бизнес план на нестопанска организация“. Участниците ще могат да получат консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на програмата. Бизнес идеите ще бъдат оценени и специално жури ще определи победителите. Отличените бизнес идеи ще си разпределят паричен награден фонд на стойност 40 000 лева.


Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит,
в партньорство с

 

назад