cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Приз „Доблест на Годината“ За Национална Гражданска Инициатива 7000

11 Декември 2018

Национална гражданска инициатива 7000 бе отличена със специалния приз „Доблест на годината“ в наградите на Българския хелзински комитет за принос към правата на човека и правозащитността.


„Човек на годината“ е инициатива, която цели да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Наградите се връчват за единадесети пореден път, като тази година бяха посветени и на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, която се навършва днес.
 
Специално място сред отличените зае Националната гражданска инициатива 7000. Призът “Доблест на годината” бе връчен в знак на признание към всички, които се борят запрещението - “легитимната форма на модерно робство в България”, да остане в миналото. А на негово място, да бъдат осигурени подкрепа, равенство пред закона и правото на достоен живот за всички онези над 7000 души у нас, които са поставени или са в риск от поставяне под запрещение.

“Тежко е да осъдиш детето си. Правиш го, защото държавата не ти дава друга алтернатива.” - сподели Мария Недялкова. Но алтернатива има и от години у нас се развиват практики, които дават работещи решения и които променят стотици човешки съдби - на хора с интелектуални и психично-здравни проблеми, на техните роднини и близки, на професионалистите, които работят с тях, на обикновените граждани. Подкрепата от 12 000 активни граждани в рамките на инициативата е важна крачка напред. “Нека следващата година бъде годината за началото на един нов закон - Законът за физическите лица и мерките за подкрепа, чрез който ще се отмени запрещението и ще се въведе алтернативата.” - призова Кремена Стоянова.
 
Голямата награда бе връчена на Протестиращите родители на лица с увреждания за усилията им, насочени към цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания. Вижте и кои са останалите отличени.
назад