cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Пролетната обучителна програма през 2020 – свързваща и подкрепяща НПО в кризисна ситуация

26 Юни 2020

„Много сме доволни, чувствахме тази програма като подкрепа за екипа, който трябва да издържи заедно, да се поддържа в тази сложна обстановка. Благодарим ви от сърце!“ - участник в Програмата.

Това са само малка част от споделените впечатления и благодарностите, които получихме от участниците в Пролетната обучителна година за НПО тази година.

Когато в началото на 2020 г. планирахме обучителните теми, канихме лекторите и обявихме четвъртото издание на обучителната програма на Къщата на гражданските организации, и през ум не ни мина, че ще водим всички сесии в ситуация на извънредно положение и социална изолация. Така обучителната програма стана изцяло онлайн! Всички обучения отново се водеха в Къщата, но този път в нейното ново и гостоприемно виртуално пространство. Това отвори вратите на Програмата за нови участници и съмишленици от цяла България.

Много се радвам, че обучителната програма се проведе онлайн, тъй като присъствено могат да я посещават само хора, живеещи в София. А ние от страната оставаме изолирани. Надявам се на есен пак да можем да се възползваме от онлайн обучения.“ - участник в Програмата.

Главните герои в Програмата бяха и винаги ще са гражданските организации и НПО хората, за които тя е създадена и заради техния хъс - непрекъснато да се усъвършенстват, да учат, да знаят и да могат повече, да са в крак с времето и с бързо променящата се среда. Това е и мисията на Български център за нестопанско право, който я организира за втора поредна година.

В това издание се включиха 141 участници от 59 граждански организации и читалища, в 9 сесии, обединени в 3 модула: „Комуникация, комуникация и пак комуникация“, „Финансиране и устойчивост на НПО“ и „НПО Normaтив“.

„За първи път участвам в обучение на БЦНП и съм очарована от познаването на НПО-сектора, което демонстрираха организаторите и лекторите.“ – участник в Програмата.

Програмата нямаше да бъде същата без нейните изключителни лектори и гост-лектори, благодарение на които, част от темите „набързо“, но много професионално, бяха адаптирани към актуалната кризисна ситуация и новата роля и нужди на НПО сектора. Това бяха:

  • Пиар експертът Любомир Аламанов - в един откровен разговор за комуникацията по време на кризисна ситуация и за силата на посланията ни, когато сме заедно;
  • Мастършефът по разказвачество проф. Десислава Бошнакова - за майсторството на публичното говорене и разказването на истории;
  • Експертът по фондонабиране Яна Рупева - с много практични сесии за кампаниите за набиране на средства и тайните на фондонабирането;
  • Елена Калинова – финансов директор на БЦНП по темата за стопанската дейност на НПО през погледа на финансовата устойчивост;
  • Айлин Юмерова, Анна Адамова и Захари Янков – правният екип на БЦНП, който не спира да ни информира за актуалните нормативни изисквания към НПО като юридически лица.

А сега - продължаваме напред!

Съвсем скоро започваме да подготвяме Есенната обучителната програма, която очаквайте да обявим през септември. Обещаваме, че както всяко издание, и този път ще следваме вашите препоръки за теми, актуални нужди от нови знания и градивната критика, за които сме ви благодарни. Ето кои теми се откроиха като предложения от обратните връзки на участниците:

  • Социалните мрежи като ресурс пред НПО;
  • Кандидатстване по проекти – възможности за финансиране и подготовка на проектни предложения;
  • Създаване на партньорства и поддържане на общности;
  • Тайните на невербалната комуникация;
  • Създаване на визуално онлайн съдържание.

Дотогава бъдете здрави, хубаво лято и до нови срещи! Наесен ще се видим с песен!

 

назад