cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ПРОСВЕТЕН НАРОД = ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ

23 Септември 2021
„Най-добрата гаранция за добро управление е един просветен народ.“

Тези думи на политика Иван Гешов ни припомни Ива Митева – председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, в рамките на софийската среща на #ГражданскитеСтопаджии.

Изпратихме лятото подобаващо в края на една динамична за страната ни седмица. Някои тръгват на училище, други започват лекции, а с Гражданските Стопаджии направихме онова, което ни се отдава най-добре – вдигнахме палец, поехме на път и се впуснахме в ново приключение. По пътя разгледахме много теми, чухме множество мнения и поблъскахме глави в опит да измислим по-добри и работещи модели за единно гражданско общество.

Слънчевият петък започна експериментално. Предизвикахме най-ранобудните студенти, преподаватели, доброволци и посетители на парка зад Народната библиотека, да помислят как може да се оптимизира и подобри комуникацията между народните представитли и гражданите. Ще ви подскажем – говорихме си за сайта www.parliament.bg.

Три екипа, съвкупност от Национален младежки форум, Гражданско движение Равни.БГ, Сдружение „Общност Мостове“ и студенти, анализираха подробно функционалността да сайта, доколко информацията в него се открива лесно и какво точно му липсва, за да улеснява директното участие и информиране на заинтересованите граждани. В допълнение, студентите споделиха конкретни идеи и предложения за актуализиране, оптимизиране и структуриране на наличната информация по начин, който повече би стимулирал хората да упражняват правото си на участие и достъп до информация.

В обсъждането се включиха също г-жа Ива Митева, представители на администрацията на Народното събрание, както и г-жа Даниела Татарова – човекът, отговорен за сайта на Парламента.

Е, няма нищо по-удовлетворяващо от това да споделиш идеите си пред точните хора в точното време.

Следобедът продължи с дискусия за това как изглежда доброволчеството ДНЕС и какво се случи през двата месеца, в които Гражаднски стопаджии-студенти от цялата страна доброволстваха в активни граждански организации. Чухме техните истории и впечатления от преживяното и обърнахме внимание на необходимостта от закон за доброволсчеството.

Участниците в дискусията успяха да очертаят какви са очакванията към закона и какво е необходимо, за да може той да е полезен и да не се превръща в административна тежест.

Ред дойде и за една бърза проверка на реалността – обстоен поглед над това какво е състоянието на НПО сектора у нас. Разгледахме резултатите от Индекса за устойчивост на неправителствените организации в България за 2020 г., представен от Европейския център за нестопанско право.

Съществени промени през последната година не са настъпили, но бе интересно да отбележим един притеснителен факт. С въвеждането на противоепидемичните мерки и извънредните законодателства в редица страни, започнахме да отчитаме и грубо нарушаване на някои наши граждански права. Правото на мирни събрания, свободно изразяване и правото на личен живот (следене на мобилните комуникации) биват сериозно ограничени, в резултат на което, на практика хората биват следени. Докладът показва, че извънредните мерки в страните от Централна и Източна Европа и Евразия са приети без каквито и да е консултации с гражданското общество и няма надзор за това какво се случва.

Сесията приключи с дискусия между студенти и млади активисти с международен опит – двигатели на гражданската инициатива „Спаси Синеморец“, в рамките на която поговорихме за примери от Англия и САЩ за граждански активизъм и до какви положителни промени води участието ни.

Енергията и хвърчащите хрумки и идеи за това как да го живеем този живот по-пълноценно, решихме да впрегнем в едно ударно трио от мозъчни атаки по темите дигитална демокрация, за която ви разказваме в тази поредица, правото ни на сдружаване и правото на мирни събрания и протести.

Денят приключи с поглед към една мечта, която постепенно виждаме да става реалност – целенасоченото говорене за необходимостта от гражданско образование в училище. Срещнахме се с Венелин Стойчев – един от авторите на българския учебник за гражданско образование и заедно със студенти и млади учители от Заедно в час, които вече преподават този предмет, обсъдихме нуждата от това да имаме един съвременен учебник, който да повиши ефективността от говоренето по темата. Надежда има, срещнахме се с нейните вестители. ;)

Пътешествията на #ГражданскитеСтопаджии продължават. Под една или друга форма, онлайн или офлайн, не спираме да задаваме точните въпроси и заедно да търсим техните отговори. Станете част от Клуба на гражданския стопаджия – оставете своя имейл и предложения за теми на дискусии ТУК.


Инициативата се изпълнява в рамките на проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.               

назад