cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Проведе се първият Годишен форум на доставчиците на социални услуги в София

6 Юни 2018

На 4 юни 2018 г. в София се проведе първият Годишен форум на доставчиците на социални услуги на територията на Столична община, посветен на качеството на социалните услуги. На срещата бе представена Рамката за качество на социалните услуги – документ, изготвен съвместно от доставчиците на социални услуги и Столична община в изпълнение на ангажиментите по Споразумението за сътрудничество за постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги.

Годишният форум бе първи по рода си, с намерението да се провежда ежегодно. Събитието се организира от Столична община и 30 неправителствени организации с подкрепата на Посолство на Република Франция, Френски културен институт и Лайънс клуб София - Витоша.

На срещата участваха над 70 представители на социални услуги, неправителствени организации, изследователи, социални работници и представители на държавни институции.

Събитието беше официално открито от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Приветствие отправи г-жа Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика, която прочете и поздравителен адрес от министъра на труда и социалната политика – г-н Бисер Петков.

На Форума присъстваха заместник-кметът на Столична община - г-жа Албена Атанасова, и  Изпълнителният директор на Агенция за хората с 

увреждания - г-н Минчо Коралски.  Събитието бе уважено и от д-р Елеонора Лилова, Председател на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), г-жа Ева Жечева от кабинета на Омбудсмана на Република България, както и от представители на АСП, доставчици на социални услуги и неправителствени организации.

В обръщението си при откриването на Форума Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова сподели, че срещата е резултат от процеса на диалог, който Общината има със своите партньори от неправителствения сектор, в основата на който стои качеството на подкрепата за нуждаещите се. Кметът поздрави участниците и ги насърчи да се развиват и да предоставят все по-добри резултати, ориентирани към ползите за отделния човек, който ползва услугите.

Г-жа Росица Димитрова сподели удовлетворение от това, което прави София, както и посочи, че подходът на партньорство и диалог е приложен от МТСП и при изготвяне на концепцията за новия Закон за социалните услуги.

В приветствието си г-н Бисер Петков благодари на доставчиците за усилието им да се предоставят качествени услуги за уязвимите групи в страната.

Г-жа Албена Атанасова сподели, че отношенията между общината и доставчиците на социални услуги са като едно голямо семейство, което работи заедно и се стреми непрестанно да подобрява качеството на работата си.

Надя Шабани, Директор на Български център за нестопанско право, сподели, че Форумът е резултат от успешното партньорство между неправителствените организации и Столична общината, което е залегнало в изготвеното и подписано от тях Споразумение за сътрудничество за постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги. Надя Шабани посочи, че в Споразумението са предвидени сериозни ангажименти, които вече се изпълняват и че водещо е хората в града да получават все по-качествени услуги и навременен отговор на потребностите си.

Събина Събева от Международна социална служба – България представи съдържанието на Рамката за качество на социалните услуги и основните акценти в нея във връзка с мониторинга и елементите на качеството, които ще се проследяват.

 

Мая Василева от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) 

посочи, че гражданските организации винаги са били носители на знание, опит и иновации в социалната сфера. И подчерта, че е необходимо неправителствените организации да бъдат основните доставчици на социални услуги и заяви, че ще представи Рамката за качество на социалните услуги на последващо заседание на НСОРБ и пред останалите общини.

Представителят на Ноу- хау центъра към НБУ Галя Маркова постави акцент върху значението за качеството на социалните работници, както и за нуждата да се партнира с университетите за развитие на нужните за услугите знания и умения.

Втората част на Форума продължи във неформален формат с представянето на 16 добри практики и примери от работата на НПО - доставчици на социални услуги на територията на Столична община.

назад