cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Прозрачно финансиране и закон за доброволчеството са сред приоритетите на гражданския сектор

22 Юли 2022

Това става ясно от отчета на дейността на Съвета за развитие на гражданското общество

След повече от 12 години дебати и планиране, през март 2022 новото правителство конституира Съвета за развитие на гражданското общество. Инициативата бе лично на вицепремиерa Калина Константинова, която застана начело на Съвета.

Още на 1 март се състоя и първото извънредно заседание на Съвета, на което членовете взеха първото  много важно решение: веднага да бъде създаден механизъм за ежеседмична координация между МС, институции и граждански организации, които активно подпомагат украинските бежанци в България. Над 50 организации регулярно се включваха в тези срещи.

„Повече от 10 години гражданските организации в България се борим за това да има на най-високо ниво в изпълнителната власт пространство не само за диалог, но и за съвместна работа между организации и властта - за да работим заедно за една по-добра среда за гражданските права и свободи в България. Конституирането най-накрая на Съвета за развитие на гражданското общество през март 2022 г. с 14 избрани представители от самите граждански организации бе крачка в правилната посока за това да имаме по-независимо и проспериращо гражданско общество. Все пак, след първата крачка има много дълъг и стръмен път пред нас към това да създадем промяна, която тук и сега да може да бъде почувствана от граждански активните хора. Оставаме с надеждата, че лентата назад не може да бъде върната.“, споделя Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право.

„Съветът за развитие на гражданското общество(СРГО) е създаден, за да може да се даде тласък на политиката за подкрепа развитието на гражданското общество. Така е записано в закона и се радвам, че за четири месеца успяхме да поставим началото на толкова много задачи, за които активният граждански сектор е чакал повече от десетилетие.“, коментира председателят на Съвета и вицепремиер по ефективно Калина Константинова.

Само за четири месеца, и то в изключително сложна и провокативна политическа, социална и икономическа среда Съветът успя да: 

  • Изработи и приеме механизъм за широки консултации и взаимодействие с други граждански организации, които да служат за пример на другите държавни институции;  
  • Приеме плътна и интензивна програма за работа до края на година, която включва ясни и прозрачни критерии за финансиране на неправителствени организации и закона за доброволчеството. 
  • Даде препоръки за това как се комуникира информацията на правителствения сайт за Украйна ukraina.gov.bg; 
  • Аргументира създаването на специална Работна група с Министерство на финансите и други ангажирани институции за създаване на механизъм за финансиране на граждански организации.  

„В последните години държавата явно неглижираше своите активни граждани и това е причината да няма нито един адекватен национален механизъм за взаимодействие и финансова подкрепа на граждански организации в България. За пръв път в екипа на това правителство има хора, които разпознават в гражданския сектор безценен ресурс за развитие на обществото. За нас е изключителен приоритет да направим така, че гражданите и техните организации да бъдат подкрепени, за да се превърнат в равностоен партньор на държавата и точен барометър за „здравето“ на институциите“, коментира Красимира Величкова, съветник в кабинета на вицепремиера Калина Константинова и дългогодишен ярък представител на гражданския сектор. 

В рамките на следващите заседания на СРГО предстои да се изработи и приеме механизма за финансиране на граждански инициативи от националния бюджет, както и да се проведат  широки обществени консултации по уредбата за доброволчеството. 

 

ЗА СРГО

Тук можете да се запознаете с организациите- членове на СРГО. 

А тук ще откриете подробна информация за заседанията.  

Харесайте страницата на Съвета и във Facebook за допълнителна актуална информация относно заседанията, гласуванията, предложенията и решенията, които засягат гражданското общество у нас.  

 

назад