cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Решавам=Съществувам: Среща с кмета на София

9 Ноември 2017

„Най-много ме притеснява дали ще взема диплома! Това, което искам е като завърша, да имам работа и заплата“ – сподели Лъчезар пред кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Това се случи по време на среща на самозастъпници на Фондация „Светът на Мария“ и Българската асоциация за лица с интелектуални проблеми. Темата на срещата беше какво означава за младите хора с интелектуални затруднения съществуващата все още в България система на запрещение, какви са страховете на родителите, ако на децата им бъде отнето правото да решават и възможно ли е в България да се приложат по-добри и ефективни модели на подкрепа. Самозастъпниците поканиха кмета на София да подкрепи инициативата за отмяна на режима на запрещението като й подариха една от 16 те картини, част от изложбата „Решавам = Съществувам“.


Фактите:

  • Независимо, че България подписа и ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през 2012 г., в нашата правна система все още действа Закона за лицата и семейството. Приет през 1949г. и непроменян в тази си част до момента, той урежда поставянето под запрещение на лицата, които страдат от „слабоумие или душевна болест“ и „не могат да се грижат за своите работи“ (цитат от закона);

 

  • От 2012г. няколко от членовете на БАЛИЗ (РДПЛУЗ-Видин, Асоциация „Аутизъм“, Сдружение Закрила-Ловеч, Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Сдружение „Паралелен свят“, Сдружение „Иновация“) и Глобалната инициатива в психиатрията - София развиха алтернатива на запрещението – подкрепеното вземане на решения. Тази алтернатива даде шанс на около 150 човека с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, и техните семейства, да намерят адекватен, хуманен и съвременен отговор на това как да се организира подкрепата около хората, за да вземат решения съобразно желанията и предпочитанията си;

 

  • Министерски съвет, след дълъг процес от 4 години на обществени консултации, внесе в 43-тото Народно събрание проекта на закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Неговата цел бе да отмени режима на запрещението и да въведе нова система от подкрепящи мерки. Законопроектът премина през първо четене в комисии, но не можа да стигне до второ четене и приемане поради това че парламентът подаде оставка. От шанса да станем една от държавите с най-модерно законодателство по темата, отново се наредихме на опашката с едно от най-остарелите и консервативни правни решения в развития свят.


 

Изложбата „Решавам = Съществувам“ е дело на Надежда Георгиева (Над), а текстовете са сътворени от Яна Бюрер-Тавание. От откриването си през март 2016 г. до момента изложбата  e гостувала на 10 места в България, както и в 5 държави на четири континента – Ирландия, Перу, Казахстан, Швейцария, Република Южна Африка. Тя бе поканена да бъде част от инициативата на ООН за отбелязване на Международния ден за правата на хората с увреждания. През декември 2016 г. в Двореца Уилсън, Женева, изложбата бе официално открита от специалния докладчик по правата на хората с увреждания - Каталина Девандас Аугилар, върховният комисар на ООН по права на човека – Зеид Раад ал Хюсеин и Посланика на България в ООН – Деяна Костадинова. През юни 2017 г. изложбата гостува на Първата кръгла маса на Конференцията на държавите-страни по КПХУ, и бе част от специалното събитие, озаглавено "Решавам, следователно съществувам", с фокус върху чл. 12 от Конвенцията. То бе открито от посланик Георги Панайотов, постоянен представител на България към ООН и председател на Конференцията на държавите страни по Конвенцията по правата на хората с увреждания и Крейг Мокхибър, Офис на  Върховния комисар по правата на човека, Ню Йорк.


Изложбата се осъществява в рамките на Програма „Следваща стъпка”, реализирана от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията - София от 2012 г. насам. Натрупаният опит и знание в програмата се използват при разработването на предложения за изменения на законодателството относно запрещението и въвеждането на нови мерки за подкрепа при упражняване на основни човешки права.


Ако темата ви е интересна и мислите, че можете да се включите в тази кампания, можете да ни се обадите или да ни пишете на aylin@bcnl.org, или просто да ни харесате в социалните мрежи.

 

назад