cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Резултати от Кампанията за запазване на данъчните облекчения за дарения

6 Ноември 2008

По повод направени от Министерство на финансите неприемливи предложения за изменения на данъчните закони, касаещи облагането на дарения, в края на месец октомври, ние и група организации, сред които Българският дарителски форум, Български форум на бизнес лидерите, фондация „Програмен и аналитичен център за европейско право”, фондация „Работилница за граждански инициативи”, фондация „Помощ за благотворителността в България”, Център за култура и дебат „Червената къща”, „Каритас България”, фондация "Лале", стартирахме Кампания за запазване на данъчните облекчения за дарения, чиято цел бе да се убеди правителството да запази данъчните облекчения за дарения, съществуващи в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за местните данъци и такси.

 

В рамките на кампанията бяха изпратени становища до депутати в Народното събрание и Европейския парламент, министерства, Министерски съвет. Проведени бяха редица срещи с медии и държавни институции.

 

Важна и неразделна част от кампанията продължават да бъдат откритата онлайн петиция на адрес: http://www.bgpetition.com/zapazvane-na-danuchnite-oblekchenia-za-darenia/index.html, подписвайки която гражданите могат да дадат своя принос за успешния изход на кампанията, както и изпращането на специален формуляр по електронната поща за получаване на подкрепа от нестопански организации. До момента своята подкрепа са дали 670 граждани и над 130 граждански организации от цяла България.

 

Български център за нестопанско право благодари на всички, които под една или друга форма са спомогнали за положителното развитие на кампанията. В резултат на нашите общи усилия, своевременна реакция, организираност и медийна подкрепа успяхме да променим първоначалните предложения на Министерство на финансите, така че внесеното в Народното събрание предложение на Министерски съвет предвижда не само запазване на досегашния данъчен режим на дарения и дарители на българските организации в обществена полза, но и го “отваря” за чужди организации, каквато е и законодателната практика на облагане в повечето европейски страни.

 

назад