cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

РОДЕНИ ГОТОВИ … да падаме и да ставаме след това!

2 Юни 2021

 

Хиляди хора в България вече 8 години се борим за това да се отмени запрещението, въведено през 1949 г. и на негово място да заработи адекватна система за подкрепа на хората, които имат затруднения поради увреждането си. Това искане споделихме в рамките на инициативата ДНИ НА СПОСОБНОСТИТЕ 2021!

В 17 града от цялата страна родители, хора с интелектуални затруднения, професионалисти, които работят с тях, местни активисти и медии се включиха в събития на открито, за да покажат, че хората с интелектуални и психично-здравни затруднения имат своите мечти и способности и право да останат начело на живота си. И ако имат нужда от подкрепа, за да се справят, ние трябва да им я дадем по един хуманен и справедлив начин, като ги пазим, а не ги ограничаваме. Енергията и зарядът в тези 17 града бяха невероятно позитивни. В местните инициативи се включиха стотици граждани, които се срещнаха лично с хората, за чиято гражданска, а често и физическа свобода се борим. Чуха се вдъхновяващи истории, споделиха се смели мечти и надежда за достоен живот. Продължихме със събирането на подписи за отмяна на запрещението. Петицията продължава до формирането на следващото Народно събрание и всеки може да се включи онлайн тук.

В София ДНИ НА СПОСОБНОСТИТЕ приключи с празничното шествие РОДЕНИ ГОТОВИ, което беше водено от самозастъпниците - смели и горди хора с различни затруднения, но вярващи в уменията и правото си да живеят достойно. Редом до тях бяхме всички ние - Родените готови да водим тази битка. Битка, която ще спечелим. А когато постигнем това, хиляди хора с увреждания в България и техните семейства ще имат възможност за по-добра подкрепа и приемане.

Подпишете петицията за отмяна на запрещението и нека изискаме въвеждането на модела за подкрепено вземане на решение.

Включете се ТУК!

А ето и част от атмосферата в останалите градове по време на ДНИ НА СПОСОБНОСТИТЕ 2021:

 

 

 

 

назад