cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

С какво ще запомним 2021: Не две, а Стотици хубави очи

17 Декември 2021

2021 не беше толкова тревожна, колкото 2020. Но беше кризисна, защото нито Ковид, нито мерките изчезнаха, имаше тежка политическа криза. На този фон гражданските организации бяхме по-мобилизирани и готови за действие.

Институционалната криза

Политическата криза преля в тежък институционален ступор. Всъщност, по-голямата част от институциите спряха диалога с гражданските организации и не само защото нямаше постоянно правителство и парламент, а защото се поляризираха настроенията, исканията, очакванията. Малкото места за диалог и партньорство отново доказаха, че това е единственият ефективен начин да постигаме консенсусни и обединителни решения  и там, където липсваха или се провалиха – всички загубихме: институциите се провалиха в отвореното управление, гражданските организации пропуснаха да помогнат в развитието на обществените процеси, а обществото – да спечели от позитивната промяна.

Енергиен рестарт

Ние си взехме най-много от енергията на младите хора, които застъпиха в гражданските активности. За 2021 успяхме да включим над 150 младежи пряко в граждански теми и действия. Тези стотици хубави очи на младостта, на оптимизма и вярата ни презаредиха и потвърдиха убеждението ни, че действието създава промяната, а не без-действеито.

20: право е да сме заедно

Това беше слоганът за нашата 20 годишнина. Защото вярваме, че правото на сдружаване е фундаментално за развитието ни като свободно, проспериращо и демократично общество. Започвайки нашите 21, си препотвърдихме уроците:

  • в България има много хора, на които им пука и искат да създават промяна, като се сдружават с други, граждански активни са и готови неуморно да работят за общото благо;
  • харесваме си работата, защото се гордеем с постиженията на колегите си от гражданския сектор, хубаво е да си на страната на добрите!, а тази година успяхме да стигнем до повече от 1 000 000 души с историите на НПО и техните герои;
  • най-ценното, което имаме, са хората, които са били и които са част от екипа на Български център за нестопанско право - истински граждански стопаджии.

Благодарностите ни са:
  • към колегите от гражданския сектор, с които се борим заедно;
  • към всички млади хора, които ни се довериха да скочат в нашето общество и
  • към всички онези, които тази година ни повярваха, станаха ни партньори, ментори, приятели, подкрепящи.

Догодина имаме планове да срещнем още повече хубави очи и да увлечем още повече будни умове за гражданските каузи!  

 

назад