cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

СЕМИНАР-ДИСКУСИЯ “КАПИТАЛОВИ ФОНДОВЕ (ENDOWMENTS) И ПРАКТИКАТА В СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА И САЩ

19 Май 2003
На 19 Май 2003 г. в София в Хотел “Radisson SAS”, Българският център за нестопанско право съвместно с Фондация “Отворено общество”- София и Фондация “Парламентарен център за европейско право” организираха семинар-дискусия на тема: “Капиталови фондове (Endowments) и практиката в страните от Централна и Източна Европа и САЩ”.

На дискусията присъстваха, представители на Главна данъчна дирекция, на Министерство на финансите, на Комисията по икономическата политика към НС, представители на редица нестопански организации, медии.

Лекция по темата на семинара изнесе г-н Робърт Томас, Директор на Програма “Капиталови фондове” на международния Институт Изток – Запад, експерт с многогодишен опит в страни като Чехия, Полша, Унгария и Словакия.

Г-н Робърт Томас представи накратко правните и финансови аспекти на понятието “капиталов фонд” (Endowment), както и начинът по който тези фондове се създават и функционират в САЩ и Европа.

По своята същност “капиталовият фонд” (Endowment) представлява капитал или други активи на дадена нестопанска организация, които тя отделя от основния си капитал и които използва за инвестиране в различни финансови инструменти. Приходите от този капитал допринасят за постигане на постоянна финансова стабилност на организацията и осигуряват дългосрочна устойчивост на основна й дейност, насочена към постигане на нейните мисия и цели.

Особен интерес представляваха изложените от г-н Томас примери на действащи капиталови фондове, създадени от нестопански организации от страните в Централна и Източна Европа - Чехия, Полша, Унгария и Словакия. Основните препоръки, които лекторът отправи към българските нестопански организации бяха свързани с необходимостта от изграждане на трайни партньорства с банки, държавни органи и институции.

С цел анализиране на възможностите подобни фондове да бъдат създавани и от български юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), Любен Панов от Българския център за нестопанско право представи режимът на данъчно облагане на ЮЛНЦ и техните дарители по действащото българско законодателство.

В рамките на провелата се дискусия, бяха обсъдени перспективите за финансиране на българския нестопански сектор, както и възможностите добрите практики по създаване и функциониране на подобни фондове да бъдат приложени и от българските ЮЛНЦ с цел постигане на трайна финансова устойчивост.
назад