cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

СИЛНО, СМЕЛО, ЗНАЕЩО И СПЛОТЕНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

7 Октомври 2021

Този материал е част от поредицата, с която отбелязваме 20-годишнината на БЦНП. Равносметката за промяната и развитието във всяка от сферите, в които работим, за нас е повод да ви попитаме какви са вашите очаквания към нас. #ПравоЕДаСмеЗаедно


СИЛНО, СМЕЛО, ЗНАЕЩО И СПЛОТЕНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО 

Как БЦНП работи за това

 

Когато говорим за развитието на неправителствените организации в България, няма как да не сме емоционални. Хората, които сме част от екипа на БЦНП, живеем и горим в тази мисия – да помагаме на гражданските организации на всякакви нива. Защото за нас свободата на сдружаването е висша ценност и вярваме, че социална промяна може да се постигне само ако имаме силно, смело, знаещо и сплотено гражданско общество.   

Всяка една от инициативите ни през последните 20 години сме правили с мисъл и грижа за хората от неправителствения сектор. Поглеждайки назад сме горди, че след себе си до момента оставяме: 

 

5717 предоставени консултации на граждани и НПО  

През всичките години съществена част от работата ни е посветена на предоставянето на консултации, свързани с правната рамка на НПО, превеждайки сложните юридически термини на законите на разбираем и човешки език. Темите на консултациите ни са обхващат всички важни и актуални за сектора въпроси – от регистрация, пререгистрация, вписване на промени, мерки срещу изпирането на пари, важни за юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), през стопанска дейност, счетоводни и данъчни въпроси на ЮЛНЦ до подготовка на договори, становища и специални регистрации, свързани със специфичната дейност на ЮЛНЦ. Наш основен стремеж е да сме напълно достъпни за хората. Затова винаги сме на линия за консултации както по телефон, имейл, през сайта и Фейсбук страницата на БЦНП, така и чрез срещи в офиса, отворени врати за информационни дни и онлайн срещи с консултантите на БЦНП. За да оставим писмена следа и да сме максимално полезни за всеки, който търси информация в интернет, сме издали над 20 публикации, 26 информационни материали и стотици новини и статии, даващи отговори на въпроси за правната рамка на НПО. За да улесним гражданските организации да извървят по-леко пътя на реформата на ЮЛНЦ, през 2018 г. и 2020 г. организирахме и проведохме 2 големи информационни кампании, посветени на пререгистрацията на НПО от окръжните съдилища в Агенция по вписванията и как да се справят по-добре в работата си с Регистъра на ЮЛНЦ.  

 

Горди сме, че на въпроса „И какво от това?“ отговора даваме не ние, а самите граждански организации: 

„Има ли някой, който да не знае за вас в гражданския сектор? Вие сте бранд, еталон в тази общност. Вече 20 години се обръщаме към вас по всякакви въпроси и винаги ни помагате“, споделя една от консултираните организации през 2020 г.  

46 обучения за развиване на капацитета на граждански организации  
3 Есенни обучителни програми, 3 Пролетни обучителни програми и общо над 50 тематични обучения за НПО, проведени в Къщата на гражданските организации и организирани от БЦНП 

Неизменна част от работата ни през годината са обученията за споделяне на знания и опит от практиката със стотици хора, работещи в НПО сектора. Темите на обучителните срещи съобразяваме актуалните нужди на гражданските организации и потребността от развиване на нови умения, за да могат те да са по-успешни в каузите, за които се борят, а ние - сигурни, че НПО правят всичко необходимо, за да са изрядни. Сред обучителните теми са такива, свързани с новите законови регулации и „превода“ им на достъпен език (пререгистрация на ЮЛНЦ от окръжните съдилища в Агенция по вписванията, защитата на лични данни, мерки срещу изпирането на пари и др.), как да надграждат дейността си, да бъдат по-видими (стопанка дейност, бизнес планиране, набиране на средства, финансово управление, комуникация) и застъпничеството като основната мисия на всяка организация, бореща се за промяна към по-добро. 

В края на 2015 година създадохме Къщата на гражданските организации с идеята да e събирателният център за активни хора и организации, които си сътрудничат в споделеното работно пространство и се срещат на събитията на Къщата за генериране на обща гражданска енергияПрез годините Къщата стана дом за повече от 25 организации, а колаборациите между обитателите са над 100. Повече от 7000 души се ангажираха в близо 500 различни културни, социални, обучителни, все граждански събития и инициативи, които се случиха в онлайн и офлайн пространството на Къщата. За да помагаме на организациите да са още по-подготвени по темите, които ги вълнуват, и да са в крак с актуалните тенденции, вече традиционно се случва Обучителната програма на Къщата  всяка пролет и есен. Така всяка година последователно подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме организациите да развиват своите умения за комуникиране на каузите си, работа със социалните мрежи и медии, креативно мислене, организиране на събития, развиване на стопанска дейност, счетоводно водене и много други.  

Вярваме, че през широкия спектър от обучителни срещи през годините успяваме да отговорим на текущите нужди на гражданските организации, които днес боравят успешно с различните законови регулации, касаещи тяхната работа. А при допълнителни въпроси и нужда от подкрепа – знаят, че винаги могат да се обърнат за помощ от БЦНП. 

 

9 издания на Лятното училище за НПО, 1 Master Class за алумнита, 207 обучени НПО активисти и 10 обучителни срещи на Алумни клуба 

Няма да излъжем, ако кажем, че Лятното училище за НПО е най-любимата ни програма. Не само защото се случва край морския бряг, но заради силния емоционален заряд от срещите ни с млади (по дух), надъхани и свежи граждански активисти. Девет поредни години с нестихващ ентусиазъм и вълнение организирахме интензивната обучителна програма, с която градим знания и умения в хората на гражданския сектор. И ще продължаваме да го правим въпреки паузата от Ковид кризата през 2020 г. Защото истински вярваме, че добрата промяна се случва от и за хората. И защото най-голямата ценност е знанието, а най-важният капитал – човешкият. 

В края на септември 2021 се събрахме на живо деветия випуск на Лятното училище за НПО. Сред тазгодишните участници имаше новобранци в гражданския сектор, но и ветерани, решили да положат нови основи в разбирането си как функционира една организация и как да работи ефективно, за да постига дълготрайна промяна

Макар, че учебната година бе твърде кратка - едва 6 дни, преминахме през много етапи и преживяхме серия от предизвикателни дейности. От уроци на открито под сянката на созополските дървета, през екипни игри и дискусии, до отборна работа по актуални казуси и упражняване на застъпничество в симулирана среда - имаше от всичко. Задвижени от желанието ни да повишаваме капацитета на участниците и организациите, които представляват, адаптирахме лятната програма и я разбихме в тематични модули.

"Вече имам идеи за организации и хора, на които обучението ще е много полезно и ще го препоръчам!" - участник в Лятното училище

Темите, в които участниците попиха нови полезни знания и умения бяха свързани с участието в дебати по актуални теми, финансово управление и изграждане на финансово устойчива организация, администриране на лични данни, измерване ефекта на дейността на едно НПО, задълбочаване в дебрите на ЗЮЛНЦ, застъпничество и др.  

"Да се случи пак догодина!" - участник в Лятното училище

"Колосален труд, браво!" - участник в Лятното училище

Да, сред учениците имаше млади и по-възрастни, тихи и по-активни, лаконични и многословни, но едно ги обединяваше - всеки бе дошъл със своя стремеж да научи нещо ново, което да му помогне да движи света към по-добро. Това никога няма да спре да ни вдъхновява. Запалихме реактивните  двигатели на промяна, сега предстои да видим какви нови звезди и планети ще достигнем.  

"Не мисля, че в България има друга организация, която прави подобни обучения - вие сте безценни! Благодаря!" - участник в Лятното училище

Ами сега? Каним те да напишеш твоите мисли, идеи, съвети и предложения как да правим това, което правим още по-добре? Как да продължаваме да подкрепяме развитието на гражданското общество по един разбираем, достъпен и устойчив начин - сподели с нас ТУК.  


Нека останем свързани! Последвайте ни и в социалните мрежи - Facebook, Instagram, LinkedIn

 

 

назад