cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Социално предприемачество – мисията е възможна

1 Юни 2018

На 29 май завърши поредното обучение по бизнес планиране за нестопански организации. Български център за нестопанско право организира обучения на тази тема за осма поредна година, съвместно с изключителните професионалисти от Фондация Бизнес Институт и с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Двудневното обучение събра представители на 12 неправителствени организации, които виждат в социалното предприемачество възможност да подкрепят своята мисия и да постигнат финансова устойчивост.

Павлета Алексиева от екипа на БЦНП въведе участниците в дебрите на законовата регулация на социалното предприемачество и даде насоки за това как коректно да отразим дейностите си в тази посока така, че да бъдат прозрачни, да отговарят на изискванията на закона и да бъдат в хармония с основните документи, които регламентират работата на съответната неправителствена организация.

Светлан Станоев, основател и мениджър в The Business Institute, е финансист и предприемач с богат опит и познания в сферата на социалното предприемачество. Той представи пред аудиторията създаден от института и проверен във времето инструмент /Мандала на бизнес идеята/, чрез който всяка бизнес идея може да бъде изследвана в дълбочина, за да бъде оценен нейния потенциал и жизнеустойчивост. Този първоначален етап на преценка на адекватността на идеята за социален бизнес е ключов и даде възможност на участниците да преосмислят и погледнат на своите идеи от гл.т. на клиента, инвеститора, пазара.

Безспорно от голяма важност за успешното реализиране на всеки бизнес проект, е доброто планиране. Какви са основните моменти в него, в каква последователност следва да бъдат подредени, какво трябва да имаме предвид и какви рискове можем да предотвратим още на този етап, беше едно от предизвикателствата пред участниците. И тук, както във всяка от практическите задачи по време на обучението, участници и лектори задаваха въпроси, предлагаха идеи и споделяха своята обратна връзка по различните казуси. Дискусиите, които следваха всяка тема и практическа задача, донесоха нови знания, хрумки и букет от емоции. Те доказаха, че колкото и различни да са мисиите на организациите, чиито представители събрахме на едно място, както и идеите за социално предприемачество, общото между тях е желанието да постигат трайна положителна в обществото чрез свързването на два на пръв поглед изключително различни свята – този на бизнеса и този на филантропията. 

През юни месец, БЦНП ще отвори за кандидатстване програмата си „ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЗА НЕСТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ“. Всяка, организация, която има желание да стартира стопанска дейност, ще може да кандидатства със свой вече разработен бизнес план. Ще бъдат поканени да заявят желание за участие и участниците в обученията по бизнес планиране, които проведохме през месец май. Програмата ще се реализира за осма поредна година. Чрез нея БЦНП стимулира неправителствените организации да развиват бизнес идеи и да генерират средства, с които да подпомагат своите каузи, за да гарантират устойчивото им развитие.

 

Избраните участници в програмата ще преминат през поредица от обучителни срещи и индивидуални консултации и ще имат право да се включат в конкурс „Най-добър бизнес план на НПО“ с награден фонд, разпределян от жури с утвърдени представители на бизнеса, гражданския сектор и медиите. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

назад