cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

СРЕЩА ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА РАВНОПОСТАВЕНОСТТА НА НПО ПРИ ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕХНИ ДЕЙНОСТИ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА

2 Февруари 2006

На 26.01.2006 г., в залата на София - Прес в София се проведе среща за обсъждане на съвместни стъпки и действия за постигане на равнопоставеност и прозрачност при отпускането на субсидии за юридическите лица с нестопанска цел от държавния бюджет.

 

Дискусията беше организирана по инициатива на Българския център за нестопанско право, Сдружение “Болкан Асист”, Център за  независим живот, Фондация “Помощ за благотворителността в България” и Каунтърпарт  – България.

 

На срещата присъстваха представители на над 15 организации, които се обединиха около становището, че е належаща промяна в практиката на държавата за ежегодно предоставяне напреки бюджетни субсидии за определен списък от организации, както и е необходимо въвеждането на ясни и прозрачни правили за провеждането на конкурса за предоставяне на субсидии за обществено значими проекти на организации в обществена полза.

 

Участниците се съгласиха, че следва за стартира кампания за промяна в досегашните механизми за бюджетно финансиране на НПО, като обсъдиха първите конкретни стъпки, които могат да бъдат предприети. След като бъдат окончателно съгласувани действията в тази насока те ще бъдат оповестени и обсъдени с широк кръг неправителствени организации, представители на държавните институции, медиите и други заинтересовани лица.

 

назад