cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Стартира седмото издание на Vivacom Регионален грант

26 Ноември 2021

Програмата има нови приоритетни области и срокът за кандидатстване е удължен до 23 януари 2022 г.

(Материалът е актуализиран на 12.01.2022 г.)

 

На 26 ноември 2021 г. с онлайн събитие бе дадено началото на седмото издание на Vivacom Регионален грант. Програмата подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. Осъществява се в партньорство с Български център за нестопанско право (БЦНП). За изминалите шест години в рамките на Регионалния грант телекомуникационната компания Vivacom е предоставила над 382 420 лв. за 82 проектни идеи на 77 граждански организации.

През седмото издание Vivacom Регионалният грант ще се фокусира върху две приоритетни области:

 • Образование и
 • Опазване на околната среда.

„Ако първите седем години поставят основата, то тази на Vivacom Регионален грант е солидна, устойчива и променяща в позитивна посока средата за местните общности в България. Седмото издание на програмата се фокусира върху образование и опазване на околната среда – две теми, които изискват дългосрочни и постоянни усилия, иновативни подходи и отдаденост. Това са параметри, които вярваме, че кандидатстващите за подкрепа ще интегрират в своите проекти и че отново ще имаме много стойностни предложения.“ – бяха думите на Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

„Проблемите, създадени от пандемията, ни научиха, че само заедно можем да намираме добрите и работещи решения. Затова и гражданските организации, с техните инициативи за промяна и борба за благополучие са толкова важни. Горди сме да кажем, че заедно с Vivacom откриваме седмото издание на Регионалния грант, което ще отвори прозорец за нови и вдъхновяващи истории как можем да се справим по-добре тук и сега.“ сподели Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право - дългогодишен партньор на Регионалния грант.

Допустими кандидати в конкурса за финансова подкрепа в програма Vivacom Регионален грант са:

 • Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза;
 • Народни читалища; 
 • Настоятелства към училища и детски градини, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, в партньорство с училища и детски градини.

 

Общият размер на фонда в  е 60 000 лв. Стойността на гранта, който може да получи всеки проект, е до 5 000 лева. Продължителността на проекта трябва да бъде до една година. Няма ограничение в броя проекти, които една организация може да подаде. В Регионалния грант могат да кандидатстват и организации, които вече са получили финансова подкрепа от програмата през предходни години. Важното е инициативите да са с образователна или екологична тематика и да са насочени към промяна, полезна за местната общност.

Проектните предложения се изпращат само онлайн чрез попълване на електронен формуляр за кандидатстване на: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/. След удължаване новият срок е до 23.01.2022 г., включително.

Запознайте се предварително с Общите условия на Програмата, където ще намерите подробности относно процедурата за кандидатстване, критериите за оценка, критериите за допустимост, отчетност, публичност и др.

Журито, което ще оценява проектите тази година, е в състав:

 • Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom;
 • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи;
 • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
 • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;
 • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право;
 • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

График на Програмата (актуализиран на 12.01.2022 г.):

 • Кандидатстване с проектни предложения: 26.11.2021 г. – 23.01.2022 г.
 • Оценяване на проектите: 24.01.2022 г. – 17.02.2022 г.
 • Обявяване на печелившите: март 2022 г.

 

Идеите, одобрени за финансиране, ще бъдат представени на сайта на VivacomFund (www.vivacomfund.bg), на сайта на Български център за нестопанско право (www.bcnl.org) и на Информационния портал за неправителствените организации в България - НПО Портал (https://ngobg.info)

За въпроси, свързани с кандидатстването в седмото издание на програма Vivacom Регионален грант (2021-2022), може да се свържете с екипа на Български център за нестопанско право по имейл на: regional.grant@vivacom.bg.

___________________________

За вдъхновение може да прочетете историите на част от проектите, финансирани през предходната година, в рубриката Разкази за НПО на НПО Портала, който е медиен партньор на Vivacom Регионален грант от самото му начало:

Заедно на мегдана

Плаване под ветрила

„БОТкрепа“ – нов помощник в борбата с насилието в училище

През декември НПО Порталът ще продължи да разказва за победители от шестото издание. 

назад