cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

„Супер е да направиш бизнес, който да помога на други хора!“ – посланието на форума, посветен на социалната икономика

24 Юли 2020
Лесно ли е днес да си социален предприемач?  

В разгара на лятото социални предприемачи от цялата страна дискутираха актуални теми, свързани с това как да развием потенциала на предприемачеството и възможността за постигане на по-голяма обществена полезност от дейността ни като социални предприятия. Форумът "Социални иновации и потенциалът на социалната икономика за възстановяване от кризата с COVID-19" организирахме онлайн в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Балкански институт по труда и социалната политика и Национална школа по мениджмънт. Основна тема на дискусията бе: какви са предизвикателствата пред социалната и солидарна икономика днес и какви са решенията, които можем да предложим.

Форумът беше открит от заместник-министър д-р Султанка Петрова, която изпрати важно послание към участниците: „Социалната и солидарна икономика дава възможност да се работи в обществен интерес. Тя дава възможност да се създават нови работи места. Днес е време да превърнем трудностите в нови възможности. Нямаме нужда от социално подпомагане и помощи, а имаме нужда от работа, за да работи българската икономика. В тази връзка социалните предприятия трябва да останат жизнени и да продължат да създават заетост.“

 
Някой от важните акценти:

„Няма сериозна и реална подкрепа за социалните предприятия, защото го няма техният обединен глас, който да се заяви. Имаме две задачи: да съберем гласовете, да създадем представителството и да поставим въпроса на базата за реална, бърза и навременна подкрепа в условията на криза, да мислим за гъвкаво законодателство, да използваме новите форми на заетост, да ги насочим към социалните предприятия. Да запазим ентусиазма“ - Иван Нейков, Балкански институт на труда и социалната политика.

 

„Трябва да търсим европейските устойчиви решения, да се направи център за подкрепа на социалната икономика. Законът е само първа стъпка, но трябва да има стратегия и добър план.“ – Виктор Месегер, директор на Social Economy Europe и член на Експертната група по социална икономика и социално предприемачество към Европейската комисия

 

 

„Вече се губи границата между нормален бизнес и социално предприемачество, все по-устойчиви и социални бизнеси се свързват в едно.“ - Боян Бенев, дигитален и социален предприемач.  

 

„Кризата като възможност: сега можеш с по-малко средства да стартираш, но изграждането на общност ще бъде ключовият елемент. Сега е времето да строим. Да строим бизнеси, така че да помагаме на други хора (реплика на Марк Андерсен), това е начинът да излезем по-силни от тази криза; време е да видим потенциала на възможностите в кризата“ - Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures.

 

„Кризата е страхотна възможност за социалните предприятия, защото социалните каузи са близко до хората в подобни моменти. СOциалните предприятия имат едно сериозно предимство и то е, че работите с човешки истории и емоции на всички нива“, Бояна Стоилова, експерт изграждане на дигитален бранд.

 

„Загубихме една възможност – директния контакт, и тогава ни се наложи да мислим за друг комуникационен канал, - вместо да продаваме вина, започнахме да мислим за други послания, да се свързваме с хората през хубавите послания за щастие.“ - Валентина Христакиева, Глобална инициатива в психиатрията-София.

 

Най-провокираща беше частта за дискусия между самите социални предприятия.

Сред проблемите, които очертаха, са:

  • осигуряване на баланс между кауза и бизнеса, да съхраниш бизнеса, но да съхраниш и хората;
  • нормативната рамка, която да стане по-лесна за комуникация, допълнителни стимули, които да насърчават регистрацията като социално предприятие;
  • липса на икономическа подкрепа конкретно за сектора;
  • трудности от негъвкавото трудово законодателство;
  • проблеми с екипите, мотивиране и задържане на хората и други.

Сред възможните решения: разширяване на мерките за субсидиране общо към персонала, а не само към уязвимите групи; общото представителство може да е ключово решение за справяне с текущите предизвикателства; стимули за всички бизнеси да пазаруват от продукцията на социалните предприятия; възможности за обмен по сфери на дейност или регионално за оптимизиране на ресурсите.

 

Остана заявката за следващи срещи, в които социалните предприятия в дискусия с представители на ангажираните институции да предложат добри решения и мерки, които да подобрят климата и устойчивостта на социалната икономика.

 


Форумът „Социални иновации и потенциалът на социалната икономика за възстановяване от кризата с COVID-19“ се организира от Български център за нестопанско право в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Балкански институт по труда и социалната политика и Национална школа по мениджмънт.

назад