cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Участвай в решението!

3 Септември 2018

 

Очакването, че някой друг ще прекопае и залеси собствената ни градинка, засяга всички ни. То се отнася за всичко в нашата държава – от собствената ни градинка, през общото ни междублоково пространство, до важните правила и закони, които уреждат правата и задълженията ни. Решенията (дали да се прекопае или не, дали да се приеме един закон или не) се взимат – с или без нашето участие. В единия случай можем да (не) участваме, като позволяваме на хаоса около блока ни да се установява трайно или на закони, които не са най-добрите за нас гражданите, да се приемат.  И търпим последиците от това – на практика, от решението си да участваме чрез бездействието си. В другия случай участваме активно в решенията - с предложения, с действия, чрез които поемаме отговорност и се разделяме с илюзиите и очакванията, че другите ще свършат необходимото. Защото проблемите са на всички ни и заедно с останалите – с нашите съграждани, с институциите на местно и на национално ниво - можем да ги решаваме.

Участието ни като граждани в държавната и местната политика, в решенията, които органите на властта взимат, е основен принцип в демократичното ни общество. Все повече стават начините за това, така че да се стига до истински диалог. Обществени консултации се провеждат в рамките на един месец при приемането на всеки закон или изменение в него, а обществени обсъждания на живо се организират по значими за цялото общество въпроси или за цялата община на местно ниво.

Воденето на диалог не е лесно. То е умение, за което се изискват усилия - както от страна на държавните органи, които носят отговорността за вземането на решенията, така и от страна на нас - гражданите, които искаме активно да допринасяме за по-добри резултати. Освен да имаме идеи, трябва да умеем да ги аргументираме, да намираме съмишленици, да отчитаме аргументите на останалите и да търсим решения, които да са в най-голяма степен зачитащи интересите на всички засегнати страни. Освен това, трябва да упражняваме правото си да участваме – да даваме предложения, становища, експертна подкрепа, като използваме начините, които съществуват за това. И с упорито търпение да изискваме гласът ни да бъде чут и вземан предвид (не само по време на избори).

Столична община развива активно политиката си за диалог с гражданите и отваря все повече вратите на своето управление. В търсене на мнението на гражданите съществува електронен портал, където се публикуват всички нормативни промени, по които гражданите могат да изпращат своите становища и коментари, както и информация за предстоящи обществени обсъждания на територията на общината. Наред с това, инициативата на гражданите да сигнализират за проблеми, както и да предлагат решения, също е обезпечена – освен в приемната за граждани и чрез Контактния център, който позволява да се следи движението на изпратените жалби, сигнали или предложения.

Начини има, и смисъл има - да участваме в решението!

 

Проект „В диалог с гражданите – обществените консултации като част от отвореното управление на София“ на Фондация Български център за нестопанско право се изпълнява с финансовата подкрепата на  Столична община Програма Европа, 2018 г.

назад