cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Училището “Базар на социалните предприятия 2018”

10 Февруари 2018

„Пазарувай с кауза. Дари сМисъл!“

 
Всички знаем, че теорията е необходима основа за добри знания и умения, но и че практиката е истинският учител. Такъв се оказа Базарът на социалните предприятия 2018 за участниците в него и за нас - организаторите. Състоящ се за трета поредна година Базарът става все по-осезаемо необходим както за социалните предприемачи, така и за онези, които търсят смисъла във всяко свое действие. Дори и в пазаруването.

Тази година Базарът намери своето място сред професионалните търговци - насред един от най-посещаваните търговски центрове в столицата - Сердика център. Предизвикателство и възможност - да надскочим себе си и да научим много. В крайна сметка да разширим собствената си призма и тази на всички, които се докоснаха до социалното предприемачество.

Всъщност, Базарът действително даде възможност на всеки да научи нещо:
  • Ние, екипа на БЦНП, научихме, че когато има смисъл от нещо, колкото и голямо и трудоемко да е то, с ясна цел и предприемчивост успяваме да надскочим и собствените си очаквания. Научихме, че подобни събития създават необходимо пространство за среща между социалните предприятия и  нови клиенти, а защо не и съмишленици, и, изобщо, между хората и гражданските организации и техните дейности, които стоят зад продуктите, които продаваха по време на Базара. Разбрахме, че има смисъл да продължаваме да се развиваме и получихме много практически уроци от Базара за това как да бъдем по-добри следващия път.
  • Участниците социални предприятия в Базара научиха, че могат да стигнат до нови територии, че имат място в една силно конкурентна и, същевременно, стимулираща среда като голям търговски център. Разбраха, че това не е лесна, но пък е важна крачка и че е възможна. Научиха и че да бъдеш добър разказвач на това, което правиш, е съществена част от въздействието, което постигаш.
  • Хората, които се докоснаха до Базара - купиха си нещо от щандовете или просто си поговориха с хората зад тях - научиха повече за социалното предприемачество, за смисъла от гражданските организации и тяхната дейност, за това как те самите могат да допринасят за постигането на идеалните цели, които нестопанските организации следват и само подкрепят чрез стопанската си дейност (част от която са продажбите им на Базара). Признаваме, постарахме се за образователната част чрез три въпроса (ние го нарекохме Граждански тест), чрез които провокирахме всеки от закупилите нещо от Базара да помислят за същността на социалните предприятия.
  • И, не на последно място, ние всички научихме, че когато нещо идва от сърцата ни, то намира своя път въпреки всичко. Че понякога въпреки и заради всичко съумяваме да се справим с неподозирани трудности. Защото има #сМисъл!
В крайна сметка, социалното предприемачество е начин на мислене - търсещо възможностите отвъд проблемите и намиращо решенията отвъд стандартите. И със сигурност - учещо се от всяка стъпка.
А Базарът беше стъпка, която можем да наречем училище.
 
 
Вижте повече за всички участници в Базара на социалните предприятия 2018. А ето и албумът със снимки, запечатали двудневните емоции по време на Базара.
 
 
 
Базарът на социалните предприятия е част от Програмата на БЦНП „Предприемачество за нестопански организации“ 2017/2018, която се организира за седма поредна година с цел да оказва подкрепа на гражданските организации при развитието на свързана с мисията им стопанска дейност – за да бъдат по-устойчиви и независими и да постигат по-добро въздействие чрез работата си. Програмата се съфинансира от Фондация „Америка за България“ и Фондация УниКредит, с подкрепата на УниКредит Булбанк и TELUS International.

Със съдействието на Сердика Център – домакини на Базара.

Медийни партньори: БНТ 1, Капитал, НПО Портала.
 
 
назад