cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Възможности, необратима промяна и гражданска сила

16 Април 2018

Национална гражданска инициатива 7000

 

През последните години работихме усърдно, за да премахнем режима на запрещението и да въведем нова система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. В търсене на най-подходящите отговори как да бъде приложен чл. 12 (Равнопоставеност пред закона) от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания ние извървяхме дълъг път с партньорите ни – Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, заедно с техните 6 пилотни програми в София, Видин, Ловеч, Пловдив, Бобов дол и Добрич, и Глобалната инициатива в психиатрията – София.

Преди шест години ни зададоха въпроса: „Как ще стане това на практика?“. Нашият отговор беше българската пилотна програма „Следваща стъпка“. Благодарение на този отговор днес:

  • повече от 150 човека са подкрепени в това да вземат решения за собствения си живот,
  • седем души са със свалени запрещения, а за десетки предотвратихме изобщо да бъдат запретени,
  • роднини, социални работници и професионалисти – над хиляда от цялата страна – са преминали през нашите обучения и знаят за възможната алтернатива на запрещението,
  • над 3000 участници в 50 наши събития по темата  са ангажирани с проблема
  • над 2000 страници анализи, написани от нас, отговарят на въпросите защо, какво и как може да се промени и, най-вече, какво значение има тази промяна за хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми и техните семейства,
  • нови и нови групи професионалисти, семейства, общности и хора, които никога не бяха чували за запрещението, са въвлечени по пътя към промяната.

От извървяното дотук можем да споделим много – историите са и позитивни, и негативни, щастливи и тъжни. От историята на Милена, която разказа на Комисаря по човешки права в Женева как ѝ е свалено запрещението и как днес работи, нищо че е отраснала в дома в никому незнайното село Крушари,  до историята на Ани, чийто брат често ѝ напомня, че запрещението още съществува у нас и когато майка им си отиде, тя ще бъде изпратена в дом. Безспорно, натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможности за защита. Показва и че друга възможност за тези хора съществува и това е подкрепеното вземане на решения.​

Анализи, обучения, филми, изложби, фестивали, картички, репортажи, дори осъдителните присъди и съдебните дела - всичко това се оказва недостатъчно, за да превърне дадените политически обещания в действия и отговорно поведение. Затова решихме да покажем гражданската сила, като инициираме подписка по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

На 15 април 2018г. дадохме официален старт на Национална гражданска инициатива 7000подписка с цел създаването на нова законова уредба, която:

  • да гарантира равенството пред закона на всички,
  • да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и
  • да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.(*)

 Националната гражданска инициатива се ръководи от Инициативен комитет в състав: Кремена Стоянова - председател, и членове – Ани Андонова, Любка Александрова, Мария Методиева и Мария Недялкова. Тя се осъществява и със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията - София.

 

Официалният старт на кампанията бе уважен от редица обществени личности с активна позиция по въпроса за запрещението и зачитането на правата и равенството на всички граждани. Националният омбудсман госпожа Мая Манолова заяви подкрепата си за инициативата: „Аз, без всякакво колебание, стоя зад вас. Тази кауза е изключително важна, защото ще промени човешки съдби. Това е битка за права!“. Госпожа Манолова бе отличена като обществен застъпник на инициативата. В ролята си на обществени застъпници застанаха и Константин Пенчев, конституционен съдия и предходен национален омбудсман, Вергиния Мичева, съдия и бивш заместник-министър на правосъдието, и Мария Чернева, журналист.

 

Мая Манолова, омбудсман. на Република България.                 Константин Пенчев, конституционен съдия

 

Вергиния Мичева, съдия и бивш зам.-мин. на правосъдието.    Мария Чернева, журналист.

Освен представители на институции, гражданския сектор и медии, на събитието присъстваха и хора, на които законът им е отнел правото да взимат решения за себе си. Те отличиха организациите(**), от които са получили подкрепа и са им помогнали да не бъдат обезвластени и зачеркнати, а напротив – включени и приобщени. Бяха отличени и журналисти, които са отразявали историите на хората с интелектуални и психични заструднения, техните борби и проблемите, с които са се сблъсквали. Това са журналистите: Мария Милкова, Спасиана Кирилова, Нина Александрова, Пролет Велкова, Силвия Великова и Ива Дойчинова. 

 

Елица Маринова, самозастъпник.                                                   Сабина Найденова, самозастъпник.

 

Мария Милкова, журналист.                                                           Спасиана Кирилова, журналист.

 
В Конституцията ни е записано: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.“, и ние вярваме, че това наистина е така. Вярваме, че е възможна промяна на българския закон, за да бъде този върховен принцип не само основата на нашата гражданска инициатива, но и основата на  обществото, в което живеем – общество, което зачита личността, нейното достойнство и равенство пред закона.

Защото… в България има достойно място за всеки!
 
 
Кампанията за събиране на подписи за премахване на запрещението ще продължи до юни и ще включва координирани събития и инициативи в цялата страна. Градовете, които ще участват в са: София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол.  На 19 май в тези места ще бъдат организирани публични събития, с които ще се отбележи Деня на способностите – своеобразно продължение на Фестивала на способностите, който се случи през октомври 2017 г. в столичното Ларго. Краят на кампанията ще бъде на 27 юни, когато подписката ще бъде официално внесена в Народното събрание.
 
Информация за инициативата и как можете да я подкрепите вижте на: www.7000.world 

---------------------
(*) През 2016 г. проектът на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, отменящ запрещението и представящ новата концепция, бе внесен в Парламента и мина първо четене. Финалното му приемане обаче беше осуетено от подаването на оставка на правителството в края на 2016 г.
(**) Сдружение „Иновация“, Бобов дол; Сдружение „Паралелен свят“, Пловдив; Сдружение „Закрила-Ловеч“; Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Добрич; Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, Видин; Сдружение „Асоциация Аутизъм“, София; Глобална инициатива в психиатрията – София; Фондация „Светът на Мария“, София.

 

назад