cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Велина Тодорова изнесе доклад на тема „Ролята на образованието за защита правата на детето“ на международен форум

5 Декември 2018

Председателят на Настоятелството на БЦНП – г-жа Велина Тодорова изнесе доклад на тема „Ролята на образованието за защита правата на детето“ по време на Форум по правата на човека, организиран от Министерството на външните работи и търговията на Унгария. Велина Тодорова участва като представител на Комитета на ООН по правата на детето.

Форумът се проведе в Будапеща на 27 и 28 ноември и отбеляза 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и 25 години от Световната конференция по правата на човека, проведена във Виена, 1993 г. на която е приета Програмата за обучение по правата на човека (https://www.coe.int/bg/web/compass/introducing-human-rights-education).

Темите тази година бяха разпределени в три панела в три области. Първата бе „Овластяване на човека: Ролята на образованието за защитата на правата на човека“, а втората -  „Защита правата на лица, принадлежащи на религиозни малцинства и Интегриране на правата на човека в националните прегледи за прилагане на стратегията за устойчиво развитие 2030 (https://dailynewshungary.com/annual-human-rights-forum-begins-in-budapest/“ .  Особено интересен беше третият панел на форума, в който представители на Европейската агенция по основните права, Датския Институт по правата на човека, Австрийската Агенция за развитието и Унгарския Омбудсман за правата на бъдещите поколения представиха как правата на човека могат да бъдат интегрирани и защитени чрез доброволните национални прегледи за изпълнение на Целите на ООН за устойчиво развитие 2030 (http://fra.europa.eu/en/event/2018/sustainable-development-features-budapest-human-rights-forum).

Снимка: Фрогнюз

назад