cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Vivacom обяви победителите в седмото издание на програмата Регионален грант

18 Март 2022

Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,изграждане на еко маршрути и други

 

Настъпи кулминацията в седмото издание на  Vivacom Регионален грант – обявяването на победителите. На специално събитие във Vivacom Art Hall в София, днес телекомът обяви дванадесетте организации, които ще имат възможност да реализират своите проектите. Подкрепата от Vivacom за тях е на обща стойност 59 278 лв., като максималният грант за един проект е 5000 лв.  

 

Vivacom Регионален грант се осъществява за седми пореден път в партньорство с Български център за нестопанско право и подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. Изданието тази година имаше нови приоритетни области – образование и опазване на околната среда.

 

До крайния срок в конкурса бяха получени 299 проекта, заредени с много идеи и енергия за добра промяна, от 264 организации от цялата страна. Преобладаваха решенията за повишаване на знанията и ангажиране на деца и ученици с проблемите на екологията, за привличане на обществеността за участие в съвместни природозащитни дейности, за извеждане от социалната изолация и развиване на уменията на млади и възрастни хора чрез участие в различни образователни инициативи, за повишаване на културата на доброволчество и функционалната грамотност, за обогатяване на културния пейзаж в малките населени места.

 

Журито, което оцени проектите тази година, бе в състав:

  • Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom;
  • Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи;
  • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
  • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;
  • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право;
  • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

 

Общата инвестиция на Vivacom в седемте издания на Регионалния грант е над 441 000 лв. С настоящото издание общият брой на подкрепените до момента проекти от цялата страна е 94, от 86 организации, някои от които получили повторна подкрепа за нова идея.

 

Кратко представяне на отличените проекти в седмото издание:

Проектът на фондация „Активна историческа карта“, София, е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“ – духовно и стопанско. Картата ще съдържа информация, от типа кога и къде са построени първите училища, читалища, печатници, първите християнски църкви, първите фабрики, панаири, ще очертае търговските пътища по българските земи и ще даде информация за всички тези обекти и процеси. Ще бъде изработена от професионални историци и ще бъде достъпна за всички ученици в страната, изучаващи този етап от българската история - 6-и, 7-и и 10-и клас, както и за всички любители на историята.

 

Сдружение „Безопасни детски площадки“, София, чрез проекта си Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Разлог и Казанлък как да организират доброволческа акция – от възникването на идеята, през събирането на съмишленици, комуникация с институции, до осъществяването ѝ. Ще се създадат екипи, като всеки от тях ще работи по доброволческа идея, която да решава конкретен местен проблем, свързан с околната среда. Ще има срещи с местните власти, бизнеса и гражданския сектор, ще се проведе и конкурс, с жури и победители. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

 

Сдружение „Зелени Балкани“, Пловдив, ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, като съчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата. Дейностите ще се провеждат в Защитена зона „Язовир Конуш“ (на 40 км. източно от Пловдив), която е местообитание на най-голямата смесена чаплова колония в България. Организацията си поставя както конкретни природозащитни цели, свързани с размножаването на чаплите, увеличаването на колонията, опазването на местообитанието, така и практическо обучение на студенти по биология и на доброволци по теми като консервационна биология, управление на влажни зони, възстановяване и управление на гнездови местообитания на редки и застрашени видове, управление и ограничаване на заплахите и др.

 

Сдружение „Млади, активни, креативни от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия. Ще постигне това чрез информационна кампания, базари, работилници, насърчаване на разделното събиране на отпадъци,  рециклиране и еко акции за почистване на силно замърсени зони в Карлово, Калофер, с. Куртово, с. Горни Домлян, с. Столетово. Ще работи активно с училищата, детските градини, читалищата и местните власти.

 

Фондация „Музика за България“, София, ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Той представлява мобилна музикална академия, която ще вдъхновява младежи от малки населени места (Елин Пелин, Кюстендил, Радомир, Перник, Ботевград, Самоков, Дупница) да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат музикалното си образование. „Пътуваме до избрани малки градове със специално оборудван бус и опитни музикални преподаватели, за да провеждаме отворени музикални уроци и работилници. Искаме да дадем популярни музикални инструменти в ръцете на деца и младежи, за да могат те сами да изпитат тръпката и удоволствието от свиренето на музика. Всяка музикална работилница ще се води от професионални музикални преподаватели“ – казват от Фондацията.

 

Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“.  Целта им е почистването от отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Основните активности ще се изпълняват край градовете Русе, Варна, Плевен и Елена, но ще бъдат включени и по-малки населени места в близост до тях. Очакванията са да се включат допълнително още поне 300 участници, включително и родителите на подрастващите. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

 

Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат уроци на открито, работилници, тематични събития и практически занимания, свързани със засаждането и отглеждането на зеленчуци, плодове и цветя.  Основната цел, която стои за всичко това, е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

 

Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт. Повечето контейнери за свещи са изработени от алуминий и стъкло – 100% рециклируеми материали. Проблемът е в това, че голяма част от алуминия и стъклото не се събират разделно, което означава, че отиват на боклука. Рециклирането на контейнерите ще се извършва от хора с увреждания, като по този начин те ще имат постоянна трудова заетост, ще общуват с други хора, което има и терапевтично действие за тях. Безработицата сред такива хора се е задълбочила от началото на пандемията, споделят от Фондацията.

 

„Роботика, електроника и програмиране за всекие проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново – с. Леденик, с. Церова кория, с. Самоводене, с. Ресен, с. Водолей, с. Балван, гр. Дебелец, гр. Килифарево – да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето. За работилниците, които ще организират, от Тинузавър споделят: „Те винаги са със силна практическа насоченост и предлагат уникално преживяване за участниците. Всичко започва със сглобяването на електронна платка – буквално, с поялник в ръка. Тази платка всъщност представлява миниатюрен компютър, който започваме да се учим да програмираме…“.

 

Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София, е свързан с изграждане (почистване, маркиране, картиране) на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи с екологична, природозащитна и историческа насоченост в района на с. Ветринци, общ. Велико Търново. Идеята за маршрутите е вдъхновена от природните дадености в околността на селото – каньоните на река Янтра, горите на Предбалкана, скалните масиви, биоразнообразието от растителни и животински видове. Мрежата ще бъде отразена в интерактивна онлайн карта на маршрутите, съдържаща и обучителни материали за биоразнообразието на региона и историческите забележителности.

 

Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там. Филмчетата на младежите ще бъдат представени пред местната общност, а най-харесаните ще участват във фестивала за танцово кино „Фокус, кино, танц” през октомври в столицата.

 

Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас, ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Почистването ще обхване дълбочина до 7 м., като се очаква да бъдат събрани около 2 тона отпадъци. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

 

НПО Порталът е медиен партньор от създаването на Vivacom Регионален грант.

назад