cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ВКЛЮЧИ СЕ В ПРОЛЕТНАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КЪЩАТА НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

10 Март 2020

От 7 април до 11 юни ще се проведе Пролетната обучителна програма на Къщата на гражданските организации. Програмата се организира от Български център за нестопанско право за трета поредна година, за да подкрепя гражданските организации да бъдат по-можещи, знаещи, успешни и устойчиви. И в това издание темите са специално избрани заедно с участниците в Програмата досега, за да отговорят най-добре на нуждите на организациите и да бъдат актуални и важни в динамично променящата се среда.

Регистрацията за участие става чрез попълване на онлайн формуляр и предварително заплащане на такса участие според избрания брой сесии. Цената за участие в една сесия е 20 лева, като при регистрация за три сесии, общата стойност за трите сесии е 50 лева.

В условията на създалата се извънредна ситуация в страната Пролетната обучителна програма се проведе дистанционно. Обучителните сесии ще се проведат като уебинари през платформата Zoom.

Всички регистрирали се участници ще получат насоки за влючване в уебинарите и линк за свързване,  един ден преди планираната дата на обучителната сесия.

ГРАФИК ПО МОДУЛИ И СЕСИИ

МОДУЛ 1: КОМУНИКАЦИЯ, КОМУНИКАЦИЯ И ПАК КОМУНИКАЦИЯ

Лектори: Любомир Аламанов (PR специалист), проф. Десислава Бошнакова (Преподавател, PR специалист)

Комуникацията играе особено важна роля в живота на всяка организация и изисква специална грижа, умения и реакции. Тя превръща мисията ни в послания, формира нагласи, изгражда обществено мнение и… е 70% от работното ни време!

Този модул е посветен на светлата и тъмната страна на комуникацията. В първата сесия в модула Любомир Аламанов ще ни сподели ценни съвети как да се справим с разрушителното влияние на фалшивите новини и опетняването на имиджа, как да реагираме на тях, особено когато ни засягат пряко и сме под атака. Във втората и третата сесия проф. Десислава Бошнакова ще ни разкрие потенциала на речта и публичното говорене, умението да разказваме истории за себе си, работата ни и промяната, която постигаме.

Тематични сесии в Модул 1:

I. За центрофугата на фалшивите новини, петната по имиджа и кризисните ситуации*

Дата: 9.04.2020, начало: 18.00 ч.

В тази сесия експертът по комуникация Любо Аламанов ще ни разкаже за логиката и генезиса на фалшивите новини – как се фабрикуват и как работят, но по-важното – как да реагираме на това явление. Любо ще ни сподели „пищови“ за това как да комуникираме в криза - когато нашата организация е под атака, възможно ли е да имаме стратегия и какво ще ни трябва (да помислим предварително!).

II. Майсторството на публичното говорене

Дата: 13.05.2020, начало: 18.00 ч.

Как да говорим въздействащо пред публика и да превърнем страха от говоренето в сила? В отговор на въпроса на помощ идва мастър шефът по разказвачество Деси Бошнакова, която ще сподели с нас своите рецепти, научени уроци, тайни особености за това как да разказваме и въздействаме чрез вдъхновяващи речи на голяма сцена пред много хора, в общността или на интервю в телевизионно студио.

III. Storytelling за НПО

Дата: 3.06.2020, начало: 18.00 ч.

Всеки ден ни се налага да пишем и говорим за работата ни и промяната, която постигаме. Но… разбират ли ни хората? Разказваме ли нашите истории на човешки език – ясно и разбираемо? В тази сесия Деси Бошнакова ще ни посвети в изкуството да разказваме истории и особеностите на различните жанрове – статии, видеоразкази, подкасти, публикации в социални медии, писма за подкрепа и др. В дискусията очакваме и нейната обратна връзка за това как гражданските организации се справяме с разказването и убеждаването.


МОДУЛ 2: ФИНАНСИРАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ НА НПО

Лектори: Яна Рупева (Експерт в областта на фондонабирането), Елена Калинова (Финансов директор, БЦНП)

„Как да направим нашата организация устойчива“ е  фундаменталният и постоянен въпрос за всяко НПО. Отговорът не е само един и в този модул ще си говорим за един от тях - фондонабирането. Яна Рупева ще разкаже за различните видове източници на финансиране, освен проектите, и ще ни даде безценни съвети как да стигнем до тях и да ги развиваме на практика. Ще си поговорим и за една друга перспектива за финансова устойчивост на НПО – развиване на свързана с мисията стопанска дейност. На лесен и разбираем език Елена Калинова ще представи как се планират приходи и разходи, за да може стопанската ни дейност да е с положителен резултат.

Тематични сесии в Модул 2:

I. Що е то Кампания за набиране на средства?

Дата: 23.04.2020, начало: 18.00 ч.

Как планираме и организираме кампания за набиране на средства? Познаваме ли целевите си аудитории и кои са нашите дарители? Имаме ли реалистични очаквания за обема средства, който можем да съберем? Как да проведем кампанията си така, че да достигнем целите си? Кои са нашите партньори и как да привлечем нови? Как приключваме кампанията си?

Освен отговори на тези въпроси, в тази сесия ще се опитаме да създадем реалистична представа за кампаниите за набиране на средства, за необходимите усилия и ресурси, които трябва да вложим, за резултатите, които да очакваме. Ще поговорим за каналите и механизмите за набиране на средства и кои от тях са подходящи за нашата кауза.

II. Какво е и какво не е Фондонабиране?

Дата: 19.05.2020, начало: 18.00 ч.

Съществуват десетки платформи и възможности за набиране на средства, но как да се възползваме от тях? Уменията и знанията за фондонабирането в една организация вече са жизненонеобходими за нейното съществуване и устойчивост. В тази сесия Яна ще ни преведе през целия процес на набиране на средства, за да разберем колко е важно да имаме план. Ще говори за това кой е ДАРИТЕЛЯТ. Ще ни сподели дребни „хитрости“ за намиране и задържане на съмишленици и дарители и как да им разказваме за своята кауза така, че да ни разбират и подкрепят. Акцент ще бъдат и действащите платформи в България в момента.

III. Стопанската дейност на НПО през погледа на финансовата устойчивост

Дата: 9.06.2020, начало: 18.00 ч.

В тази сесия Елена ще ви отговори на въпроса може ли едно НПО да извършва стопанска дейност и защо е важна тя за финансовата устойчивост на организацията. Ще обсъдим как можем да планираме приходите и разходите от стопанската дейност в организацията, какви са дължимите данъци и къде са подводните камъни в счетоводното отчитане. Всичко това обяснено на лесен и достъпен език, така че да си тръгнете от лекцията с ясни отговори и решимост за действие, а не с още повече въпроси и пълно отчаяние от данъчната система.


МОДУЛ 3: НПО NORMAТИВ

Лектори: Айлин Юмерова (Правен косултант, БЦНП), Захари Янков (Правен консултант, БЦНП), Анна Адамова (Програмен директор, БЦНП), Надя Шабани (Директор, БЦНП)

Този модул е посветен на това как НПО да развият своята правна култура в три важни, но понякога нетолкова лесни области – изрядност в регистрацията; развиване на стопанска дейност; предпазване на организацията от заплахи, свързани с пране на пари и финансиране на тероризъм. Айлин и Захари ще представят важните моменти от процедурата по вписване на промени в регистъра на ЮЛНЦ. Анна и Айлин ще говорят за правната рамка на социалното предприемачество. Надя и Анна ще споделят последните актуални изисквания към НПО в Закона за мерките срещу изпирането на пари. По тези теми всяко НПО трябва да има Отличен 6!

Тематични сесии в Модул 3:

I. Вписване на промени в регистъра на ЮЛНЦ

Дата: 7.04.2020, начало: 18.00 ч.

В тази сесия Айлин Юмерова и Захари Янков от правния екип на БЦНП ще представят всички важни моменти от процедурата по вписване на промени в регистъра на ЮЛНЦ към Агенция по вписванията. Всяка организация трябва да знае и може да: подготвя документите си; да оформя приложенията (списъци на присъствали, декларации и пр.). Ще обсъдим заедно най-честите примери за откази и как можем да предотвратим подобни положения. Специален акцент в тази сесия ще бъде даден на пререгистрацията и крайните срокове през 2020 г.

II. За социалното предприемачество на правен език

Дата: 28.05.2020, начало: 17.00 ч. (актуализиран час)

Напоследък е хит да си социално предприятие и да правиш бизнес със социална мисия. Но някой знае ли как се става такъв? Къде се вписваш и каква е процедурата? Какви са ползите и какви са задълженията? В тази сесия Айлин Юмерова и Анна Адамова ще представят стъпките на вписване на едно социално предприятие, както и какво означава оценка на социално добавената стойност, произвеждана от дейността на социалните предприятия по закон. Като бонус ще дадат и конкретни методи за наблюдение и измерване на социалното въздействие.

III. Актуално за мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Дата: 11.06.2020, начало: 18.00 ч.

Как може едно НПО да си направи оценка на риска от използване на дейността му за изпирането на пари и финансирането на тероризма? Какво следва да включват вътрешните правила в случаите, когато НПО е задължено да приеме такива? От лекторите в модула - Анна Адамова и Надя Шабани ще разберем най-актуалните изисквания към НПО в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.


ВКЛЮЧИ СЕ В ПРОЛЕТНАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КЪЩАТА НА НПО 2020

Допълнителна информация за Пролетната обучителна програма можете да получите от Здрава Воденичарова, e-mail: zdrava@bcnl.org, както и на телефон: 02/981 66 17

 

Обучението на Любомир Аламанов na 9 април ще се проведе във формат на онлайн среща на тема “Комуникация в кризисна ситуация”. Срещата се осществява с подкрепата на CIVITATES

назад