cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Време е за будно изкуство... за да се събудим

4 Юли 2018

Корица: Borislava Willnevermadeit

 

След успешното първо издание на творческия конкурс за артисти-активисти „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“, който организирахме тази пролет заедно с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts, получихме 166 страхотни авторски фотографии, илюстрации и текстове от общо 80 автори. Всяка една от творбите по свой уникален начин интерпретира темата за гражданските права и свободи с фокус върху свободата на словото, на събранията и на сдружаването като фундаментални елементи на демократичните общности. Професионално жури отличи най-въздействащите и силно докосващи произведения във всяка от трите категории в конкурса, които бяха включени в специална изложба „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“. Тя бе открита в пространството на A hub в центъра на София като пресечна точка на гражданската активност и културния заряд на общността, а „събуждащите“ творби привличаха интереса на посетителите от 20 април до 31 май 2018 г.

За да надскочим физическите рамки на изложбата и да споделим творческия поглед на артистите, поместихме най-завладяващите фотографии, илюстрации и текстове на наградените и допълнително отличени в конкурса автори в един по-различен и разчупен формат. С настоящия зин* „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“ ви представяме художествените произведения на част от съвременните артисти - будители на гражданската активност и техните послания.

 

 

ТЕКСТОВЕ:

Калоян Захариев

Емине Рейхан Садкъ

Благовеста Пугьова

Албена Тодорова

 

ИЛЮСТРАЦИИ:

Деница Андреева

Карина Добрева

Вероника Белчева

Габриела Танева

Borislava Willnevermadeit (корица)

 

ФОТОГРАФИИ:

Николай Шабарков

Bataki Studio - Христо и Мария Дачеви

Делян Тодоров

Явор Мичев

Гена Узунова

Стоян Костадинов

 

Кои са артистите, които стоят зад тези имена, и повече за техния талант и творчески път може да прочетете в поредицата „СЪВРЕМЕННИ БУДИТЕЛИ В ИЗКУСТВОТО“ на страниците на Портала за НПО в България www.ngobg.info

Изданието е достъпно и в книжен вариант, който можете да откриете в различни културни центрове и локации из София, сред които: Къщата на гражданските организации, Клуб "Перото", Унгарски културен институт, Дом на киното, G8, Евросинема, кино Одеон, Cosmos.

 

Зинът „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“ е подготвен и издаден със съдействието на списание ВИЖ!

 

______________________

* Зин /zine/ - некомерсиално, често ръчно направено списание или онлайн публикация, посветена на специализирана или необичайна тема.

 

Изданието е в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

назад