cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

За птиците и хората … За социалното предприемачество и смисълът от него

22 Януари 2018

Базарът на социалните предприятия – какво, къде, кога и защо да станеш част от него. Разказ от първо лице за един от участниците в Базара на 2-3 февруари, Сердика Център, Голямата Ротонда на -1 ниво

 

„Може ли да живея тук?“, Яна на 8 години
„На мен ми хареса“, Коце на 4 години
„Страхотен резерват. Особено змиите.“, Павел на 6 години
„Много ми харесаха всички птици. Продължавайте все така.“, Ирина на 7 години
„Пак ще дойда, защото има много хубави неща.“, Рая, Мая и Петя
„Много беше интересно, разбрах много неща за птиците.“, Ивайло на 9 години
 „Тук изживях нещо уникално“, Рая
„Благодаря ви! Много хубави и красиви  птици видяхме и снимахме. В София няма такива красиви птици.“, сем. Атанасови
„Това е най-хубавото място за птици от местата, на които съм бил.“, Радослав на 8 години

 

В защитената местност „Пода“ край Бургас се намира едноименният Природозащитен център „Пода“ на Българско дружество за защита на птиците. Той е отворен през 1997 г. и оттогава насам над 200 000 души са „докоснати от птичия свят“, който се открива за посетителите на центъра благодарение на преживяването там. Наблюдения чрез бинокли и далекогледни тръби, от специални укрития или откритите тераси, интерактивна изложба за биологичното разнообразие в местността и другите влажни зони около Бургас, възможности за снимки с птиче окриление, живи разкази и любопитни факти за пъстрия свят на птиците. И още, и още.

 

 

Българско дружество за защита на птиците са пример за това как една нестопанска организация може да развие свързана с мисията си предприемаческа инициатива и така да бъде по-устойчива. Сдружението бе един от финалистите в програма „Предприемачество за нестопански организации“ през 2013 г. Природозащитният център "Пода", който дружеството поддържа, прилага съвременна концепция за управление на едноименната защитена територия чрез предоставяне на природозащитни, образователни, информационни и туристически дейности. Принос за опазването на птиците постигат и чрез продуктите, които продават – книги, сувенири, хранилки и храна за птици.

 

На 3 февруари Българското дружество за защита на птиците ще бъдат със свой щанд на Базара на социалните предприятия. Там ще могат сами да ти разкажат още за чудния свят на птиците. А и ще ти покажат как да изработиш своя хранилка за птици – за да подариш на крилатите грижа през зимните дни.

 

Базарът на социалните предприятия се превърна в ежегодна инициатива на Български център за нестопанско право - част от усилията ни да подкрепим НПО да развият предприемаческите си инициативи и така да постигат целите си. Ние знаем, че за да работят за каузите си, гражданските организации имат нужда от независимост, устойчивост, съмишленици и подкрепа. Свързаното с мисията им предприемачество  е един от начините, чрез които НПО привличат ресурси, за да реализират всичко това и да увличат хората в делата си!

 

 

 

Тази година Базарът на социалните предприятия ще се проведе на 2 и 3 февруари в Сердика Център, Голямата Ротонда на –1 ниво (бул. Ситняково № 48). Ще можете да си купите продукт на някоя от десетте граждански организации и така да подкрепите инициативите им за по-щастливо детство, чиста природа, помощ за хора в нужда и още. Предвидили сме също награди за най-любопитните и активните, както и интересни занимания за най-малките ни посетители. Следете Facebook събитието на Базара и ще се видим там.

 

назад