cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Започна петото издание на VIVACOM Регионален грант /2019-2020/

20 Ноември 2019

Кандидатстването е до 19 януари 2020 г. чрез електронен формуляр

Началото на петото издание на VIVACOM Регионален грант се обяви днес едновременно в пет града на България – София, Монтана, Габрово, Сандански и Русе. Във всеки от градовете бяха организирани специални събития, които представяха разнообразието от инициативи, подкрепени от Програмата. По места домакини бяха граждански организации, които са получили безвъзмездно финансиране от предишните издания на VIVACOM Регионален грант. Досега Програмата е подкрепила над 50 инициативи от цялата страна с общо 244 717 лв. VIVACOM Регионален грант се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

„VIVACOM Регионалeн грант е една от любимите ни инициативи, защото илюстрира на практика идеята за равния старт, което е наша основна ценност като компания. Програмата дава начална скорост на всички идеи, целящи да развият местната общност, независимо колко голямо или малко е населеното място. Уверени сме, че подкрепата и постигнатите резултати ще оставят траен отпечатък върху просперитета на регионите", Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации”, VIVACOM.

„За 4 години най-малкото, което постигнахме, са тези над 50 подкрепени прекрасни идеи на хора и общности, които получиха финансиране. Това, което е най-удовлетворяващо, е невероятният дух за промяна на хората, които се включиха със своите организации, които са активни, и със своя хъс променят живота на градовете и селата си към по-добро. Това само ни мотивира да продължаваме и все повече да им помагаме“, Надя Шабани, Директор на Български център за нестопанско право.

КАНДИДАТСТВАНЕ

VIVACOM Регионален грант подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант), за която могат да кандидатстват:

 • Граждански организации (фондации и сдружения), регистрирани в обществена полза;
 • Народни читалища;
 • Училищни настоятелства, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза;
 • Настоятелства към детски градини, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.

Програмата няма ограничение за сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. При оценяване на проектите ще се вземат под внимание доколко отговарят на следните 3 критерия:

 • Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност;
 • Въвличане на местната общност;
 • Новаторство.

Подкрепата за всеки проект, както и до сега, може да бъде до 5 000 лева. Няма ограничения в броя проекти, които една организация може да подаде. Ако организацията е била сред печелившите в предходно издание, обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на фонда на VIVACOM Регионален грант е 60 000 лева. Програмата ще подкрепи инициативи с продължителност до 1 година.

Срокът за подаване на проектни предложения е удължен до 19 януари 2020 г. За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката ѝ да бъдат представени в електронен формуляр: www.vivacomfund.bg/regionalgrant/apply

 

ПОДБОР НА ПРОЕКТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Оценката за това кои проекти ще бъдат финансирани ще се извърши на 2 (два) етапа:

 1. Първи етап - Предварителен подбор

Предварителният подбор ще бъде осъществен от по двама експерти от БЦНП, които имат опит в оценяването на проекти. Те ще оценяват проектите за съответствието им със зададените критерии.

 1. Втори етап – Оценка от жури от обществени личности и организации

Крайното решение кои проекти да получат подкрепа от Програма VIVACOM Регионален грант ще се вземе от жури в състав: Веселка Вуткова (VIVACOM), Йордан Йовчев (спортист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право).

Срокове на Програмата:

 • Кандидатстване с проекти – 21.11.2019 г. – 19.01.2020 г.;
 • Оценяване на проектите – 13.01.2020 г. – 17.02.2020 г.;
 • Обявяване на печелившите – в началото на март 2020 г.
 • Сключване на договорите и започване на изпълнение на дейностите по проектите – от април 2020 г.

Одобрените предложения ще бъдат обявени в началото на март 2020 г.

От тук може да се запознаете подробно с:

***

Събитията, с които днес се откри петото издание на VIVACOM Регионален грант

 • В София фондация „Детски книги“ заедно с деца от читателски клубове на фондацията предизвикаха журито със забавни игри и въпроси от детски книги. Събитието се проведе в обучителната Академия „Никола Тесла“.

Повече снимки - виж фотоалбум "VIVACOM Регионален грант - откриване на петото издание в София"

 • Сдружение „Закрилници“ в Монтана проведе символичен маратон под наслов „Да надбягаме различията“ в градския парк „Монтанезиум“. Целта му бе да насърчи спортната активност на местните хора в името на обща кауза – повече разбиране и приемане на хората от уязвими групи. Програмата включи и спортни занимания, водени от капитана на българския национален отбор по баскетбол за жени – Димана Макариева. Събитието бе отворено за деца, младежи, хора с увреждания и техните придружители и всеки любител на спорта и движението.

 • Младежите от сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ в Сандански организират литературно четене на разкази от съвременни автори пред стълбите на Дома на културата. Мястото е избрано неслучайно – през 2018 г. екипът на Сдружението изписва стълбите, водещи към Дома на културата, с цитати на емблематични чуждестранни и български личности, подбрани след гласуване от местните жители на Сандански.

 • „Планетарният клуб“ на Сдружение „Обсерватория за идеи 2Д“ в Габрово организира в центъра на града „космически“ демонстрации от децата, участвали в занятията на Клуба, подкрепен от предното издание на Регионалния грант.

Ние сме млада организация от Габрово и Регионалният грант бе първата програма, по която получихме финансиране. Това подейства стимулиращо на всички ентусиасти, които стоят зад този идеен проект и ни даде самочувствие и увереност да продължим напред. През последната година имаме шест успешни инициативи и се докоснахме до сърцата и положителните емоции на над 200 деца. Ние никога няма да забравим кой ни подаде ръка в началото и ни оцени по достойнство."споделиха от сдружение „Обсерватория за идеи 2Д“ - Габрово.

 • Туристическо дружество „Приста“ в Русе покани гостите на изненадваща клубна проява, където се развихриха нови идеи за съвместни проекти и партньорства между организациите, а след това се продължи с кратко скално приключение в района на село Басарбово, на 8 км от Русе, в каньона на Русенски Лом, което включи пешеходен опознавателен преход по скална пътека на монасите исихасти до старинна монашеска килия в скалите.

Регионалният грант на Виваком е една чудесна възможност за сдруженията с нестопанска цел да направят нова крачка в развиването на потенциала си, да подпомогнат своята дейност, а и не на последно място – да продължат да правят добри неща“ – бяха думите на екипа на Туристическо дружество „Приста“ - Русе.

***

Информация за проектите, които получиха подкрепа през първото, второто, третото и четвъртото издание на Програма, можете да прочетете на Информационния портал за неправителствените организации в България и на сайта www.vivacomfund.bg. Някои от проектите, финансирани през годините, са представени по-подробно на НПО портала в рубриката "Разкази за НПО":

Четири кошера надежда – 2019 г.

Прегърни ме. Разбери ме. – 2019 г.

На гребена на вълната – ветроходство за деца – 2019 г.

Да си доброволец в детски болнично отделение – 2018 г.

Морска рецепта срещу детска агресия – 2017 г.

Джаз на село – 2017 г.

 

ЗА ВЪПРОСИ И КОНТАКТИ

За въпроси, свързани с кандидатстването, може да се свържете с екипа на Български център за нестопанско право на тел.: /+359/ 88 851 99 91 и /02/ 981 66 17 или да пишете на електронната поща на Регионалния грант: regional.grant@vivacom.bg. Повече информация може да намерите на www.vivacomfund.bg и www.bcnl.org.

назад