cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Започва регистриране на каузи за най-голямата дарителска кампания

23 Ноември 2018

Български център за нестопанско право е сред 12-те граждански организации, които организират национална дарителска кампания БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА. Кампанията е резултат от обединените усилия на някои от най-утвърдените неправителствени организации, които имат дългогодишна история и значителен опит в набирането на средства за своите каузи и работата с дарители.

Учредителите са:

 • Сдружение „Български дарителски форум“
 • Фондация „Български център за нестопанско право“
 • Фондация „Български фонд за жените“
 • Фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността“
 • Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“
 • Сдружение „Национална мрежа за децата“
 • Сдружение „Център за приобщаващо образование“
 • Фондация „Международна наградата на херцога на Единбург-България“
 • Фондация „Заслушай се“
 • Фондация „Светът на Мария“
 • WWF България
 • УНИЦЕФ

Целта на националната кампания е да насърчи дарителската култура у нас и да постави във фокуса на обществото подкрепата към гражданските организации и техните мисии като инструмент за участие в решаването на социално значими проблеми. Идеята се заражда след учебно пътуване на експерти по набиране на средства до САЩ през пролетта на 2017 год. Обучението е финансирано от фондация „Америка за България“ и среща българските експерти с успешни фондации, които работят в различни сфери – образование, социална подкрепа, човешки права и др. На една от тези срещи е представена инициатива, която обединява стотици организации от американския щат Колорадо  и насърчава подкрепата към тях в конкретен ден от годината. Инициативата е подкрепена от хиляди граждани, голям брой медии, компании, сенатора на щата и събира милиони долари всяка година

На  1 декември 2017 год. 12 организации, които приеха поканата да станат съучредители на Кампанията, подписаха меморандум, с който поемат ангажимент да подкрепят реализацията на този амбициозен проект чрез финансова и експертна подкрепа. Договорени са основните етапи на Кампанията, обсъдени са основните цели, както и механизмите, по които ще се управлява.

Освен да популяризира работата на организациите, инициативата ще работи и по посока надграждане на тяхната експертиза в представянето на работата и приноса им в решаването на различни проблеми, както и изграждане на култура на прозрачност и отчетност пред последователите и дарителите, които ги подкрепят в реализирането на техните мисии.

Кампанията ще даде възможност на повече каузи от цялата страна да достигнат до нови последователи и да намерят подкрепа чрез мащабна комуникационна кампания. Всички организации, които желаят да представят своята кауза и дейност на платформата на Кампанията – www.bulgariadariava.bg – могат да кандидатстват от 23 ноември до 15 януари 2019 год. Одобрените организации следва да подават регулярна информация за набраните средства по време на Кампанията, която ще стартира на 22 март 2019 год., и да публикуват отчет за разходваните дарения и постигнатите резултати от Кампанията до 1 октомври, 2019 год.

 До участие в Кампанията ще бъдат допускани организации и каузи, които отговарят на критерии, посочени в Регламента. Недопустими са следните организации:

 • Юридически лица, регистрирани по Търговския закон
 • Здравни заведения
 • Политически партии и/или организации, обвързани с политически партии
 • Държавни и местни власти

Даренията към каузите са от изключителна важност за устойчивостта и независимостта на гражданските организации и фактор за степента, с която могат да влияят върху вземането на решения по въпроси, важни за цялото общество. Едно от най-големите преимущества на предстоящата кампания е това, че тя се случва в резултат на обединените усилия, споделените ценности и обща цел на няколко организации, които вярват, че заедно могат да постигнат повече!

 

назад