cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Защо трябва НПО и бизнеси да си партнират?

20 Декември 2021

Отговори много. Защото в едно общество за да вървят нещата трябва всички да работят заедно, за да изградят стабилни основи и работещи решения за това всички да имат своето ценно място. Защото колкото повече толкова повече. Защото когато свържеш опит и кауза, може да постигнеш сериозни социални ефекти. И много други аргументи, но най-вече добри примери.

Гражданските организации са добри в едно, а бизнесите – в друго. Организациите знаят как да поставят в центъра на решенията и действията си каузата да помагат, а бизнесите – отварят хоризонти и създават условия това да става по най-ефективния начин. Тази комбинация увеличава многократно положителното въздействие на вложените усилия и ресурси, което прави съвместните инициативи на гражданския и стопанския сектор все по-желани – и от двете страни.

 

Устойчивата организация

Свикнали сме да чуваме, че НПО кандидатстват и работят по проекти, но избягваме въпроса какво се случва, когато финансирането спре и проекта приключи. Предприемаческият модел за решаване на социален проблем все по-често се разпознава от гражданските организации като допълнителен инструмент за постигане на тяхната кауза, без това да ощетява хората, с които и за които организацията работи.

Благодарение на партньорствата с компаниите организациите възприемат гледната точка, съветите и подходите на експертите от бизнеса и разширяват собствения си хоризонт в търсенето на начини за дългосрочна устойчивост. Така, идеята за собствена стопанска дейност, свързана с мисията на организацията, става по-реална и постижима.

Предприемачеството със социална цел и ясно измерима добавена стойност за обществото е познато още като социално предприемачество. Именно гражданските организации, които развиват свързана с мисията си стопанска дейност, са най-типичният пример за социално предприемачество у нас. Според нас именно това е един от най-добрите методи за изграждане на устойчивост на организацията. А експертите от бизнеса са най-добрите ментори за организациите по пътя на социалния бизнес – с техния опит, знания, умения и най-вече предаване на необходимата доза смелост към организациите да прилагат предприемаческия модел на работа в постигане на каузата си. А какво получава бизнесът – Вдъхновение, Смисъл и Надежда, че промяната към по-добро се случва и заедно можем да я постигнем още по-успешно.

 

Добрите примери

През 2019 година у нас заработва една от първите платформи за продажба на продукти от български социални предприятия - граждански организации, които развиват стопанска дейност – www.darpazar.bg

Самата идея за онлайн магазина е колаборация между между НПО и бизнеса – Български център за нестопанско право и IT компанията Accenture Bulgaria. След две години ДарПазар е не само онлайн магазин за продукти с кауза, но и общност от 34 организации, които заедно развиват уменията си и достигат до нови клиенти.

Идеята на ДарПазар вдъхнови и още една компания да даде добър пример - българският екип на Rakuten Viber.  

„Дозата магия дойде, когато разбрахме, че всички продукти, които са в платформата са с кауза…“ споделя Даниела Иванова от компанията.

Така, в резултат на партньорството между Rakuten Viber и БЦНП се появява и  чатботът на ДарПазар. Намери ДарПазар във Viber.

Правенето на добро никога не е било и не трябва да бъде определяно по това кой го върши – дали ще е бизнес или нестопанска организация. Истината е, че дълготрайна промяна се постига чрез единство, постоянство, споделена отговорност и екип от хора – специалисти всеки в различна сфера. Ще зададем ли пак въпроса Защо трябва НПО и бизнеси да си партнират? Във времена като днешните, повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и да създаваме все повече начини за подобряване на средата, в която живеем– бизнес хора и НПО хора, заедно.

назад