cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

„Защото професията, обвързана с кауза, е най-смислената професия!“

10 Декември 2021

Могат ли младите в навечерието на кариерата си да се запалят да работя за/в НПО?

 

120 млади хора, 12 месеца работа, в 47 НПО

Едно смело момиче на 28, което в куфара си с образование носи психологията на виенската школа, медии и история на изкуството в Германия, испанска магистратура с международни изследвания върху медиите, властта и различията, става стажант в НПО. През пролетта на 2021 г. тя решава да потегли към ново приключение – обучителната практика за младежи на фондация „Екатерина Каравелова“. Тя се казва Ива Генова и е един от 120-те стажанти, които се включват в националната програма „Социални иноватори“ с любопитство и ентусиазъм да развият своите знания и умения за работа в НПО сектора.

За България Програмата се координира от сдружение „Национална школа по мениджмънт“ в партньорство с Български център за нестопанско право. Стартът ѝ бе даден през октомври 2020 г. До края на ноември 2021 г. в нея предизвикателството да бъдат приемащи организации и да водят менторски програми на младежи между 18 и 29 г. приеха 47 сдружения и фондации от най-разнообразни сфери на дейност и от най-различни краища на страната.

Преди да кандидатства за стажантската позиция, Ива Генова се включва в кампания за защита на децата от Cañada Real Galiana (в близост до Мадрид), които от месеци са оставени без електричество, откъснати от света, по време на пандемия, когато бурята Филомена вледенява Испания до близо -40°C. За себе си открива, че иска да се занимава точно с това – със социална дейност, която придава смисъл и вдъхновение на дните ѝ. Първата крачка е направена. Втората продължава близо 3 месеца, през които Ива получава безценен практически опит в работата с кауза. И това я мотивира още по-силно да продължи по дългия и отговорен път в подкрепа на другите:

„Академия „Екатерина Каравелова“ е пристан за сходномислещи и сходномечтаещи хора. […] Времето, прекарано с екипа на „Екатерина Каравелова“, ми припомни колко сила ни дават отдадеността, съвместната работа и любовта, които влагаме в една кауза.“

 „По време на практиката си [...] имах възможността не само да добия опит в неправителствения сектор и по-конкретно сферата на правата на жените, но и да разбера нуждите, които имат местните общности, трудностите, пред които са изправени организациите, посветени на овластяването на момичета и жени.

Освен изключително ценни умения и знания, по време на практиката си открих вдъхновение и увереност сама да изготвям проектни предложения и да търся възможности за реализацията им.“

 

Веднъж, заредил се с енергията на гражданския активизъм, няма стажант, който да остава безразличен към работата в НПО. Впечатляващ е броят на младите хора, завършили своите практики в НПО – точно 120 младежи. „Защото професията, обвързана с кауза, е най-смислената професия!“, споделя и нашите мисли Десислава Стоянова Вулева – стажант в обучителната практика на сдружение „Фабрика за идеи“.

Е, ние сме на най-щастливи от всички - Програмата даде възможност на нас като Български център за нестопанско право да се срещнем с удивителни шест млади личности, отговорни към себе си и света около нас, с мощно присъствие и будни за действие. Това са Полина Дянкова, Мартина Богданова, Аглика Станина, Антония Спирова, Кристина Манолова и Георги Арсов, които се включиха в обучителните ни практики през 2020 г. и 2021 г. За наша голяма радост Полина остана част от екипа на БЦНП, като спечели приза за най-успешен практикант в „Социални иноватори“ с едногодишна стипендия за заетост.

„За мен беше важно преживяване, което потвърди и доразви представите ми, че по-доброто бъдеще се постига чрез активно участие в гражданския сектор“ са размислите на Кристина Манолова.

Ако и ти мислиш като Кристина - участвай смело!

 

 

Програма „СОЦИАЛНИ ИНОВАТОРИ“ в България се реализира в рамките на проект „Социални иноватори“, финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за младежка заетост на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм. За България проектът се координира от Сдружение „Национална школа по мениджмънт“.

 

назад