cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Завърши първото за тази година обучение по бизнес планиране за нестопански организации

17 Май 2018

Пролетта е добър сезон за получаване на нови знания и умения. Тази пролет избрахме Червената къща за домакин на обучението на Български център за нестопанско право по бизнес планиране, което се проведе на 14 и 15 май с участието на представители на неправителствени организации, търсещи отговор на въпросите дали и как да превърнат своите бизнес идеи в работещ и жизнеустойчив социален предприемачески проект. 

Павлета Алексиева от БЦНП отговори на въпросите що е то социално предприятие и какви са правните изисквания за осъществяване на стопанска дейност от НПО, а по бизнес - частта своите иновативни инструменти и провокативни насоки представиха Цветелина Тенева и Светлан Станоев от Фондация Бизнес Институт.

Участниците преминаха с бизнес идеите си през всички цветове на светофара и получиха представа за това къде имат зелена светлина за действие и къде все още трябва да работят. На практика се запознаха и тестваха нетрадиционни и интересни инструменти за филтриране и моделиране на своите предприемачески концепции.

 

 

Начертаха мандали на бизнес идеите си, нарисуваха върху канава бъдещи бизнес модели и изградиха конструкцията на своите бизнес планове и стратегии. Чрез провокативни въпроси, които разбудиха предприемаческите нагласи, с представяне на добри чужди практики и примери и с помощта на практически индивидуални и групови упражнения, лекторите ,заедно с участниците, анализираха, дискутираха, моделираха.

 

Всички се обединиха около извода, че за да създадат своето успешно и работещо социално предприятие, трябва, преди да изчислят цифрите и да запретнат ръкавите, да изяснят и проверят жизнеността на идеята си - не само доколко кореспондира с мисията на тяхната организация, но и дали може да се трансформира в предприемачески модел, който е достатъчно жив и устойчив, за да създаде търсената „добавена стойност“ към нестопанската кауза на всяко НПО.

 

 

Защото социалното предприемачество изисква колкото социална ангажираност, поне толкова, ако не и повече ПРЕДприемачество. Важно е не само да си преди другите, но и да мислиш два хода напред в планирането на своите собствени бъдещи предприемачески и социални идеи, за да „направиш така, че да (ги) има и утре“.

назад