cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Завърши юбилейният випуск на Лятното училище за НПО – следващото поколение граждански активисти и лидери

23 Юни 2022

Общият брой на растителните видове, отглеждани в Ботаническата градина в Балчик, надхвърля 2 500 броя от 85 семейства и 800 рода. Всички те съжителстват в прецизно създадена и красиво подредена екосистема, в която всяко растение изпълнява своята роля - не само като не пречи на развитието на останалите видове около себе си, но и като взаимодейства с тях, за да се развива. Тази среда не може да съществува без отдадените усилия на десетки хора – експерти в своята сфера, които ежедневно полагат грижи за всички растения и тяхното добро взаимодействие в „общността“.

Това е една малка картина на обществото ни, а експертите са гражданските лидери, които му помагат да расте и да се развива.

Именно покрай Ботаническата градина в Балчик тази година ние от Български център за нестопанско право проведохме 10-ото юбилейно издание на Лятно училище за НПО. За да подкрепим и обучим 19 граждански лидери да бъдат още по-добри, уверени и подготвени да подкрепят и развиват гражданското общество в България.

И тази година програмата беше интензивна, изпълнена с ключови лекции, интересни дискусии по най-актуалните и ключови за гражданското общество теми и практически предизвикателства за приложение на наученото. Участниците се запознаха с теми като правна и финансова рамка за НПО, стратегии за достигане до обществеността и дигитална комуникация, фондонабиране, както и застъпничество за по-добри закони и политики.

В рамките на едноседмичното обучение всяка една от темите трябваше директно да влезе в приложение чрез поставените казуси за работа по групи. 4 казуса, 4 групи и 4 актуални процеса за застъпничество в полето на гражданските организации. Участниците трябваше не само да приложат наученото, но и да подходят стратегически и креативно към поставените задачи. А задачите бяха големи и отговорни по теми като отмяна на запрещението, приемане на Закона за доброволчеството, приоритетите на Обществения съвет към комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, както и взаимодействие за местните власти.

За поредна година сме впечатлени от представянията на казусите и решенията, които участниците представиха. Вярваме, че вече са абсолютно готови да подкрепят като застъпници дори и най-трудните теми, които ще подкрепят българското гражданско общество.

А най-силно ни радва фактът, че за поредна година участниците създадоха силни и дълготрайни връзки по между си, както и добри приятелства. Ето и какво споделят: 

„Най-ценна за мен беше възможността да усетя силата на съвместните усилия, осъзнаването, че има организации от различни мащаби, с различни мисии, но всички трябва и можем да работим заедно”.

Поздравяваме 10-ия випуск на Лятно училище за НПО. Сигурни сме, че ще се грижат добре за това нашето общество да се развива заедно в благоприятна и позитивна среда. Така, както и над 2500 растителни видове в екосистемата на Ботаническата градина.

Автор: Александра Мирчева, участник в Лятно училище за НПО 2022

назад