Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Александър Карамфилов: „Да поддържаме дома си (планетата) чиста и да бъдем по-добри един към друг“

17 Август 2022

Снимка: Личен архив

Александър Карамфилов е автор на фотографската серия „Чиста Марица“, която спечели Второ място и парична награда от 300 лв. в категория „Фотография“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2022, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2022 г.

 

Интервю на Елена Лулчева, доброволец на БЦНП, за поредицата „Истории за авторите на конкурса „Граждански Будилник“

 

Александър, разкажи ни малко за себе си. Откъде си? С какво се занимаваш?

Роден съм в гр. Пловдив и съм фотограф. Започнах като хоби-любител фотограф в няколко пловдивски онлайн медии. Постепенно навлязох в професионалната среда с фотожурналистика и артистична фотография. Зад гърба си имам няколко национални и международни участия в изложби и конкурси. Като човек, израснал в планината, голям дял от творчеството ми е силно насочено към пейзажната фотография. Към настоящия момент съм част от екипа на 4К Studio, фотограф на ПФК Ботев и кореспондент на Lap.bg

 

Как се зароди любовта ти към фотографията?

Дядо ми беше фотограф, та явно го съдържам в кръвта си. Като дете си играех с фотоапаратите му, но истинската искра се появи, когато имах възможността за първи път да снимам професионално концерт. Пъхнаха ми в ръцете един стар модел Canon и ми казаха да направя каквото мога. След като видях, че няколко кадъра са ми са се получили добре, осъзнах, че искам да правя това за цял живот. Явно концертът пробуди фотографския ген в мен.

 

Какви са основните теми, които те вдъхновяват и по които твориш?

Обичам да снимам пейзажна фотография – околната среда, която ни заобикаля, защото макар да няма нищо правилно в природата, тя е перфектна. Също така ме привлича журналистическият жанр, защото можеш да запаметиш дадено събитие, понякога отминаващо за секунди, и да разкажеш историята чрез снимки. Не на последно място, в моята палитра от интереси застава спортната фотография, защото тя предизвиква уменията и поддържа концентрацията будна.

 

 

Разкажи ни повече за фотографската серия, с която участваше в конкурса „Граждански Будилник“ 2022. Каква беше мотивацията зад нея? Какво те вдъхнови?

По това време снимах много инициативи, свързани с почистване на различни природни участъци на Пловдив, организирани от сдружение "БГ Бъди активен" и доброволци. Почистването на река Марица бе една от тях и съответно – една от по-трудните, защото трябва да се пребориш не само с отпадъците, но и с водата. Да се „потопиш надълбоко“, както се казва, за да достигнеш до същността на проблема. А той далеч не се крие просто в едно нерегламентирано изхвърляне. Крие се най-вече в неосъзнатостта на човечеството и в частност – с българския манталитет.

 

 

Кой беше най-предизвикателният момент в процеса ти на работа?

Предизвикателство бе, че се наложи да снимам в кану, носещо се по реката, и докато правех снимки, едновременно чистих. Трябваше и да внимавам да не падна аз или фотоапаратът.

 

Как интерпретираш ти „социално ангажиращата роля“ на твореца?

Показва истината от първо лице, без намесата на цензура, без натиск от по-висшестоящи. Разказвайки една история, той също се включва в нея, изгражда себе си, а по този начин и обществото. Лично аз, с работата си, се опитвам да бръкна надълбоко в душите на хората, като ги накарам да се замислят за нещата от живота и малко по малко да открият правилния път.

 

 

Важно ли е според теб творците да създават социално осъзнато и ангажирано изкуство?

Да, защото много хора нямат дори малка представа какво се случва около тях и другите, не забелязват голяма част от проблемите на държавата, а творците им показват реалността, била тя положителна или отрицателна.

 

 

С какви чувства продължаваш напред след участието си в конкурса „Граждански Будилник“?

Продължавам с любов към фотографията.

 

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си да спрем да използваме еднократни пластмасови продукти, да поддържаме дома си (планетата) чиста и да бъдем по-добри един към друг, защото чак тогава ще качим още едно стъпало в еволюцията.

 

Какво планираш да направиш с получената парична награда от конкурса?

Мисля да я вложа в професионалното си развитие.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкруса "Граждански Будилник" vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала-София

 

Изложба „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022

Правото на сдружаване е ключово гражданско право за всеки от нас, защото ни позволява да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим необходимото, за да подобряваме света. Фотографската серия „Чиста Марица" е част от изложбата „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022. Експозицията представя фотографиите, илюстрациите и текстовете на 15-те социално ангажирани автори, отличени в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5. Те разказват вълнуващи истории за солидарност и за силата на гражданското сдружаване, какво задвижва тази енергия, накъде е насочена тя и какво всъщност означава да сме заедно - обединени и сдружени?

 

Разгледай и сподели изложбата онлайн:

 

През 2023 г. предстои шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

назад