Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Спасителна програма: SAVE the SAVIORS

Бистро Каристо

23 Април 2020
Бистро "Каристо" на Каритас - София

Намира се на бул."Христо Смирненски"45. Стана известно с оригиналната си ливанска кухня - шиш таук, ливански кебап...и с двамата си готвачи, бежанци от Ливан. Третият човек в кухнята е българка, жена в уязвима ситуация. Каритас отваря бистрото именно за да даде работа на тези хора, оказали се в затруднено положение. Все повече клиенти на място, храна за вкъщи - обещаващо вървят нещата, докато коронавирусът е още неизвестен. Сега клиентите вече ги няма. И за да оцелее бистрото, ливанската храна се транформира в традиционна и отива всеки ден както до бездомни безпарични хора, така и до други нуждаещи се от топла супа, второ и хляб.

С помощта на дарители бистрото успява да купува продуктите за обяда на 60 души, да си плаща режийните и предпазните средства и, най-важното, да осигури защитена заетост на кухненския "екипаж". А сега, с подкрепата на инициативата SAVE the SAVIORS / Спаси Спасителите, този "екипаж" е амбициран да храни вече по 200 души на ден. Сред тях - 120 души в Центъра за временно настаняване на бездомни в София и още 60 човека в нужда от район "Триадица". 

Печалба, финансова, засега няма. Но щом бистрото оцелее и кризата си тръгне, всеки спечелен лев ще отива за социалната дейност на Каритас-София. Разбирайте, за социалния център, грижещ се всеки ден за деца и възрастни с увреждания, както и за другия социален център в кв. "Факултета", където доброволци помагат на малки и големи момичета и момчета да се справят с ученето и с живота.


SAVE the SAVIORS - за да спасим спасителите!

  

 

назад