Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Дарителска кампания на БЦНП

1 Февруари 2022

Гражданските права са в опасност!

С всеки изминал ден се убеждаваме колко уязвими са човешките права. И как внезапно могат да бъдат засегнати, ако не сме бдителни за тях, ако не ги браним с мисъл и действия.

В днешното размирно време вярваме, че е изключително важно да оставаме будни за демократичните ценности, за справедливостта, за правата и свободи си. Но колкото и заплахите да се увеличават, човешката солидарност и съпричастие също смело излизат напред, вдъхновени от изначалния човешки стремеж към добро. Виждаме как хиляди хора се обединяват в името на обща кауза – да помагат. Примерите за солидарност са навсякъде около нас. Гражданското сдружаване набира все по-голяма сила. Гласовете на протестиращи от цял свят вибрират с общо послание: „Спрете войната!“

В това историческо време артистите са тези, които ще оставят творческа следа и ще защитят  гражданските права чрез автентичните истории за силата на гражданското обединяване!  

 

Как да подкрепиш каузата на БЦНП?

До 1 април набираме средства, с които ще наградим 12 талантливи илюстратори, фотографи и текстописци – защитници на граждански права – за техните творби, будещи съпричастност и разказващи за силата на гражданското сдружаване в моменти на екзистенциална криза, каквато е настоящата.

Вярваме, че артистите, които се осмеляват да изразяват активната си позиция за това колко е важно да оставаме обединени и какво можем да постигнем заедно, когато сме сдружени около една обща кауза, заслужават признателност и подкрепа!

 

Помогни ни заедно да достигнем до заветната цел от 3000 лв., като дариш за кампанията ни в ❤️ Platformata.bg ❤️

 

До момента успяхме да наберем 2/3 от сумата. Остават ни още съвсем малко! Всяко дарение е от значение ❤️

Победителите в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.5 ще бъдат излъчени след професионалната оценка на авторитетното ни жури за класиране на първите 3 места и след онлайн гласуването за приза „Изборът на публиката“ във всяка от 3-те конкурсни категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“.

 

 

Защо го правим?

Ние от Български център за нестопанско право (БЦНП) преди 5 години стартирахме ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – конкурс за творци, които искат да поставят темата за гражданските свободи и възможността да се сдружаваме, да говорим свободно, да протестираме.

Досега в конкурса участие взеха над 360 талантливи български и чуждестранни автори, които изследваха и споделяха своята форма на съпричастност към случващото се с граждански ни права и свободи. Получихме повече от 733 илюстрации, комикси, фотографии, стихотворения, есета, разкази, публицистични материали. Всички тези творчески произведения имаха едно основно послание: Ние сме свободни, имаме права и те са важни за нас!

Миналата година със средствата от дарителската кампания отличихме 11 млади и талантливи автори, които получиха парични награди за своите вдъхновяващи произведения, посветени на дигиталното презареждане на гражданските ни права и свободи във виртуалния свят. Ето кои бяха те и как беше разпределен наградният фонд през 2021 г.:

 

В категория „Илюстрация“

Първо място: ДЪВКА на Симеон Христов

 

Второ място: ДЕМИСТИФИЦИРАНЕ НА АГРЕСОРА на Дебора Добрева

 

Трето място: A GIFT FROM FREEDOM – THE ESCAPISTS на Боряна Савова

 

Награда „Изборът на публиката“ в онлайн гласуването: ИСТИНАТА ЗАД ВСИЧКО, Ванеса Събкова

 

В категория „Фотография“

Първо място: НЕВИДИМИЯТ ПРОТЕСТИРАЩ, ИЗКЛЮЧЕНИЕ, KILLED AND ERASED, ПРОТЕСТ И ДРУГИ СЪЩЕСТВИТЕЛНИ И FREEDOM NOT на Гергана Курукювлиева

 

Второ място: БЪДИ ЧОВЕК: ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО на Денислав Стойчев

 

Трето място: ДИГИТАЛНА ОПОРА на Глория Вълчева

 

Награда „Изборът на публиката“ в онлайн гласуването: ПРАВА И ПРОТЕСТИ – РАЗЛИЧНИТЕ, Венелин Тодоров

 

 

В категория „Текст“

Първо място: В ПИПАЛАТА НА КРАКЕНА на Йордан Връбчев, както и награда „Изборът на публиката“ в онлайн гласуването

 

Второ място: КИБЕР СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ на Александър Арнаудов

 

Трето място: ПОСТ на Александър Иванов

 

Всички отличени творби в четвъртото издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 може да разгледаш онлайн тук: изложбата „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“.

 

За организатора - Български център за нестопанско право

Български център за нестопанско право (БЦНП) е неправителствена организация - фондация в обществена полза. Нашата мисия е да подкрепяме хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Това правим повече от 20 години. За нас сдружаването и гражданските организации са повече от ценност – те са двигателят на гражданското общество.

Затова, за нас е особено важно все повече хора да разпознават гражданските организации около себе си, да бъдат съпричастни към техните каузи, да доброволстват и да се доверяват на силата да сме заЕдно.

Вярваме, че тези, които владеят силата на изкуството, са призвани да бъдат посланици на доброто, което фондации, сдружения, читалища и настоятелства ежедневно сътворяват. Трябва само да отворим очи към него.

 

_____________________

Автор на заглавната фотография „Together we stand, divided we fall“ е Тихомира Методиева-Тихич, отличена в категория „Фотография“ на конкурса „Граждански Будилник“ 2021

 

назад